Υπεράνθρωπη δύναμη με το Titan Arm

Ο πρώτος τεχνητός βραχίονας που δεν κοστίζει μια περιουσία
Titan_Arm_Exoskeleton-1
Η ιδέα του εξωσκελετού για την υποβοήθηση της μυϊκής δύναμης του ανθρώπου δεν είναι καθόλου καινούρια υπόθεση, αλλά τώρα φαίνεται ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει, σε σημείο που να είναι δυνατή η κατασκευή τεχνητών άκρων και μελών με περιορισμένο κόστος. Αυτό αποδεικνύει το Titan Arm, ο εξωσκελετικός βραχίονας που επινόησαν και κατασκεύασαν σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, χάρη στον οποίο κέρδισαν το βραβείο καινοτομίας James Dyson.

Το «Χέρι του Τιτάνα» είναι σε θέση να βοηθήσει τον κάτοχό του να σηκώσει περίπου 18 κιλά παραπάνω από ότι θα μπορούσε μόνο με το δικό του χέρι. Ο τεχνητός βραχίονας τροφοδοτείται από φορετή μπαταρία που προσαρμόζεται στην πλάτη του κατόχου του και ελέγχεται από ένα joystick που έχει προσαρμοστεί κατάλληλα. Το πιο εντυπωσιακό στο όλο εγχείρημα είναι ότι το κόστος της κατασκευής του πρωτοτύπου κυμαίνεται στα 2.000 δολάρια, τη στιγμή που ανάλογα τέτοια projects κοστολογούνται με περισσότερες από 100.000!

Με το έπαθλο των 45.000 δολαρίων που κέρδισαν οι σπουδαστές, σκοπεύουν να τελειοποιήσουν το Titan Arm, να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του 3D printing για να δημιουργήσουν περισσότερο προηγμένα εξαρτήματα για αυτό, αλλά και να ολοκληρώσουν τον απαιτούμενο ανοικτό κώδικα, ο οποίος θα επιτρέπει και σε άλλους να κατασκευάσουν παρόμοια τεχνητά μέλη. Ελπίζουν δε, ότι στο τέλος θα είναι σε θέση να παρουσιάσουν ένα πιο ολοκληρωμένο εμπορικά διαθέσιμο εξωσκελετικό βραχίονα με κόστος γύρω στις 10.000 δολάρια.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.