Δώσε μια μίζα, να πάμε στον Άρη!

Η Ινδία εκτοξεύει πύραυλο για τον Άρη με κόστος όσο μια μίζα Έλληνα πολιτικού
Mars
Μαθαίνουμε από τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα ότι η Ινδία μόλις εκτόξευσε πύραυλο με προορισμό τον πλανήτη Άρη, προκειμένου να θέσει σε τροχιά διαστημόπλοιο γύρω από τον γειτονικό μας πλανήτη. Δεν πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα, αλλά μια πρώτη δοκιμή μιας τεχνολογικής πλατφόρμας χαμηλού κόστους, για την ρομποτική εξερεύνηση του διαστήματος. Ο ινδικός πύραυλος θα χρειαστεί 10 μήνες για να φτάσει στον Άρη και ο επιστημονικός δορυφόρος που μεταφέρει, θα εκτελέσει ατμοσφαιρικές και φασματοσκοπικές αναλύσεις.

Εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι το χαμηλό κόστος του εγχειρήματος: το ινδικό πρόγραμμα με την επωνυμία Mars Orbiter Mission κοστίζει 73 εκατομμύρια δολάρια, πολύ μικρότερο αντίστοιχου προγράμματος της NASA (MAVEN) που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Δε θα κάνουμε σύγκριση του κόστους με οπλικά συστήματα, αθλητικές διοργανώσεις και άλλα πολυέξοδα έργα. Ας το συγκρίνουμε μια μια… “μίζα” που καταλήγει στις τσέπες ευκλεών Ελλήνων πολιτικών. Ας θυμηθούμε τι έλεγε πριν από μερικές εβδομάδες ο Εισαγγελέας, σχολιάζοντας τα 2 δισεκατομμύρια που έλαβε, αθροιστικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συν αυτώ, την τελευταία δεκαπενταετία.

Quote:

Πήρε τόσες μίζες που δεν μπορούσε ούτε ο ίδιος να τις υπολογίσει

Ναι εσύ φτωχέ σπουδαστή του Φυσικομαθηματικού, που μετράς τα ευρουδάκια σου κάθε μέρα να δεις, αν θα σε φτάσει να πάρεις το λεωφορείο για τη σχολή και να πας να πιεις και κανένα καφέ μετά, εσύ που αριστεύεις, αλλά είσαι μπατίρης, που ονειρεύεσαι δοξασμένες στιγμές της Επιστήμης, διαπλανητικά ταξίδια και αποστολές στα βάθη του διαστήματος, αλλά έχεις πάθει αβιταμίνωση από τις τυρόπιτες του Everest, μάθε ότι μια μίζα, μια μιζούλα μερικών εκατομμυρίων, αρκεί για να “πάμε στον Άρη”. Σκέψου ότι αντί να φτιάχνουν βιλάρες οι άχρηστοι χαραμοφάηδες πολιτικοί μας, αυτοί που έχουν φάει το καταπέτασμα και τώρα σου ζητάνε να πληρώσεις και τα σπασμένα, θα μπορούσαμε να είμαστε, ως έθνος, στο προσκήνιο των επιστημονικών ανακαλύψεων.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.