Η μαγεία της αστροφωτογραφίας

Ένα μαγευτικό πανοραμικό δημιούργημα με θέμα το Βόρειο Σέλας
Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε στο σχολείο για το μαγευτικό Βόρειο Σέλας, το πανέμορφο ουράνιο φαινόμενο που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Το Βόρειο Σέλας είναι εμφανές στο νυχτερινό ουρανό των κρατών με μικρό γεωγραφικό πλάτος, όπως στη Β. Ρωσία, τον Καναδά, τις σκανδιναβικές χώρες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ένα πανέμορφο φωτογραφικό δημιούργημα με θέμα το Βόρειο Σέλας μας έρχεται από έναν Σουηδό λάτρη της αστροφωτογραφίας, τον Göran Strand, ο οποίος ασχολείται με το “άθλημα” από το 2002.

Screenshot_1

Το συγκεκριμένο πανόραμα καλύπτει ολόκληρο τον ουράνιο θόλο σε διάμετρο 360 μοιρών και είναι animated. Είναι φωτογραφημένο τον περασμένο Μάρτιο, περίοδο έξαρσης της ηλιακής δραστηριότητας, οπότε και το Βόρειο Σέλας έγινε και περισσότερο ορατό, μεγάλο αλλά και εντυπωσιακό, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του ουρανού. Για να το δείτε στον υπολογιστή σας πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το Flash plugin.

Screenshot_2

Στο website του ταλαντούχου φωτογράφου μπορείτε να δείτε μια ψηφιακή πινακοθήκη με πάρα πολύ ωραία δείγματα αστροφωτογραφίας, υπέροχες φωτογραφίες του ουράνιου θόλου, καταπληκτικές ηλιοφωτογραφίες και γενικά πολύ προσεγμένες εικόνες που, αν μη τι άλλο, φανερώνουν άνθρωπο με μεγάλη πείρα, τεχνογνωσία αλλά και ταλέντο στη φωτογραφία.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.