Το τέλειο συμπλήρωμα των wearable gadgets

Ένα πανέξυπνο σύστημα ελέγχου με χειρονομίες στον αέρα

smartwatch-wearable-computing

Έχουμε δει αρκετές παραλλαγές συστημάτων χειρισμού με χειρονομίες, από το γνωστό Kinect του Xbox, μέχρι και το Leap Motion, το οποίο έχει ενσωματωθεί κιόλας σε notebook της HP. Μια νέα ιδέα που έρχεται να προστεθεί τώρα, έχει να κάνει με τη χρήση υπερήχων για την ανίχνευση των κινήσεων, κάτι που διανοίγει νέες προοπτικές. Ειδικά, το συγκεκριμένο σύστημα μοιάζει να είναι ο ιδανικός τρόπος ελέγχου φορετών (wearable) gadgets, όπως το Google Glass, αλλά και των smartwatches.

Πρόκειται για ένα πειραματικό σύστημα της εταιρείας Chirp Microsystems, το οποίο χρησιμοποιεί μικρούς πομποδέκτες υπερήχων, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με ένα μικροσκοπικό chip αποκωδικοποίησης. Οι πομποδέκτες εκπέμπουν υπερηχητικούς παλμούς, όπως περίπου ένα σόναρ, και δέχονται οποιεσδήποτε ανακλάσεις του σήματος που γίνονται από το χέρι. Τα ανακλώμενα σήματα τροφοδοτούνται στο chip το οποίο συνδέεται στον υπολογιστή και με τη βοήθεια software, οι κινήσεις μας μεταφράζονται σε εντολές χειρισμού του interface που έχουμε ενώπιόν μας.

Ας φανταστούμε αυτό το σύστημα ενσωματωμένο στο Google Glass: με την προσθήκη του, όχι μόνο θα βλέπουμε μπροστά μας μια εικονική οθόνη, την οποί θα ελέγχουμε με φωνητικές εντολές, αλλά θα μπορούμε να χειριζόμαστε το interface με τις κινήσεις μας, για μια πιο πλούσια και λειτουργική διεπαφή. Ένα βασικό πλεονέκτημα του συστήματος υπερήχων της Chirp είναι ότι χρειάζεται ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσει και είναι ιδανική περίπτωση για τροφοδότηση με φωτοβολταϊκά στοιχεία που μπορούν να επιστρωθούν σε gadgets ή και στα ρούχα του ατόμου.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.