Νεο worm χτυπάει routers και άλλες συσκευές με Linux

Ποιος (στόκος) είπε πως το Linux είναι απόλυτα ασφαλές και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα όσον αφορά σε ιούς και hackers;TUX_Linux.jpg

Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως το Linux είναι απόλυτα ασφαλές, και δεν έχει καμία πιθανότητα να χτυπηθεί από hackers η να κολλήσει ιούς. Προφανώς είναι όλοι τους ηλίθιοι, ξεχνώντας πως τίποτα δεν είναι απόρθητο σε αυτόν τον πλανήτη.

Ναι το Linux είναι “πιο ασφαλές από τα Windows”, αλλά όχι και άτρωτο, όπως εξάλλου έχει αποδειχθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Μια ακόμη είναι αυτή που βλέπουμε αυτή τη φορά.

Πρόκειται για worm που ακούει στο όνομα Linux.Darlloz που έχει ειδίκευση στο να μολύνει συσκευές με Linux και, για την ώρα, επεξεργαστές της Intel. Ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή περιορίζεται σε αυτήν την αρχιτεκτονική, έχει κριθεί και ως “χαμηλού κινδύνου”.

Όπως, όμως, σημειώνουν ερευνητές ασφαλείας, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις θα μπορεί να “χτυπά” και άλλες συσκευές – για παράδειγμα όσες βασίζονται σε επεξεργαστές της ARM.

Κατά την εκτέλεση του, το Worm δημιουργεί τυχαία μια σειρά διευθύνσεων IP, αποκτά πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μηχανήματος όπου τρέχει απο όπου και “τσιμπά” κωδικούς και στοιχεία των χρηστών, και αμέσως μετά αρχίζει να προσπαθεί να επικοινωνήσει δικτυακά με κακόβουλους servers. Άν τα καταφέρει, και το “μηχάνημα” όπου τρέχει δεν έχει “μπαλωθεί” με σχετικά patch, αρχίζει να κατεβάζει πρόσθετο κακόβουλο λογισμικό.

Ody's thoughts

Κατά τα άλλα, δεν κολλάει ιούς το Linux, και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα, έτσι; Η “σιγουριά” θα σας φάει!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.