Παίξε λίγο Plants vs Zombies πριν αρπάξεις το τουφέκι

Μ’ αρέσει να διαβάζω άρθρα του Ars Technica, είναι αναλυτικά, τεκμηριωμένα και φανερώνουν έρευνα και δουλειά. Αλλά ορισμένα είναι υπερβολικά αναλυτικά και τεκμηριωμένα, για θέματα που έχουν χιλιοειπωθεί και έχουν αναλυθεί μέχρι αηδίας, τουλάχιστον 12.434.324 φορές στο παρελθόν.

Εδώ, έπρεπε να διαβάσω 35 παραγράφους για να καταλάβω ότι επρόκειτο για έναν ύμνο στα casual games, με αφορμή μια έρευνα που έγινε σχετικά με το πόσο τα απλά παιχνιδάκια βοηθάνε να διαπιστώσουμε αν ένας στρατιώτης αποδίδει καλά στα καθήκοντά του. Επιπλέον έχουμε και ένα ακόμη εγκώμιο σε εταιρεία του χώρου, εν προκειμένω της PopCap, δημιουργό του λαοφιλούς Plants vs Zombies που έχει σαρώσει τις οθόνες των κινητών και των tablets μας.

Όλοι ξέρουμε πόσο συχνές είναι τέτοειες “έρευνες” στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία χρηματοδοτούνται (για φαντάσου!) από εταιρείες επενδύσεων, οι οποίες φαίνεται να έχουν συμφέροντα σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το… casual gaming (μη μου το πεις!). Μου έκαναν εντύπωση κι άλλα εκπληκτικά στατιστικά δεδομένα όπως ότι οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα απλά casual παιχνιδάκια τους ξεκουράζουν και τους απομακρύνουν το στρες (όχι, τι λες τώρα!), αλλά και το κλασσικό, ότι ακονίζουν τη σκέψη και οξύνουν την προσοχή, τα αντανακλαστικά και την πνευματική διαύγεια.

Εκείνο που σίγουρα δε νομίζω να προτείνεται είναι η χρήση casual games κατά τη διάρκεια της δουλειάς, εν προκειμένω στην εκτέλεση των στρατιωτικών καθηκόντων. Είμαι σίγουρος ότι το παιχνίδι στα smartphones είναι η υπ’ αριθμόν 1 αιτία για καμπάνες στους απανταχού τηρούντες σκοπιά, οπλίτες, ανά την ελληνική επικράτεια. Τί; Έπαιζες Angry Birds στη σκοπιά; Πάρε 5 μέρες φυλακή, κολόψαρο!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.