Πάμε ακόμη μια φορά: PC και κονσόλα είναι άλλα πράγματα!

Γιατί δεν το χωνεύουν μερικοί;

thermaltake_level_10_580

Επειδή νιώθω την ανάγκη να βρίσω κάποιον αυτή τη στιγμή, θα τα ψάλλω σε ένα χαϊβάνι του ExtremeTech, που διατείνεται ότι το Steam Box ΔΕΝ θα είναι το Xbox ή PS killer που ευαγγελίζονται πολλοί. Μάλιστα, κάνει το γνωστό επικό σφάλμα να αθροίσει μια λίστα από components για να αποδείξει (όπα ρε μεγάλε!), ότι οποιοδήποτε Steam Box (Machine ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το), είναι πολύ ακριβότερο από ένα Xbox One ή ένα PS4.

Και στο unreg έχουμε γίνει μύλος πολλές φορές με αυτό το θέμα. Επειδή λοιπόν η ιστορία είναι αυτοεξηγούμενη και δε θέλει σεμινάρια, άντε να το πούμε άλλη μια φορά: το PC δεν έχει σχέση με την κονσόλα. Είναι ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ! Ο PC gamer έχει εντελώς διαφορετική νοοτροπία και το κόστος πων upgrades δεν τον ενοχλεί, στο βαθμό που θέλει να έχει το μηχάνημά του σε κατάσταση ώστε να παίζει σε playable επίπεδα τα αγαπημένα του games. Για την ακρίβεια, δεν αρκείται στο “playable”, θέλει το “κάτι παραπάνω”, δυο επίπεδα antialiasing καλύτερα, λιγάκι ακόμη smooth textures, ακόμη πιο γρήγορο φόρτωμα στις πίστες. Πάντα “την ψάχνει” και δεν κάθεται στ’ αυγά του.

Η επεκτασιμότητα είναι το Α και το Ω στα PCs. Η επεκτασιμότητα σκότωσε τα micros τη δεκαετία του 1980 και την Amiga τη δεκαετία του 1990. Το χειρότερο πράγμα, για μένα, είναι τα κλειστά κουτιά, τα μη αναβαθμίσιμα συστήματα. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ωραίο, στο χώρο αυτό, από το να δίνεις την ελευθερία της επιλογής στο άτομο, να χτίσει το μηχάνημά του, όπως ακριβώς θέλει. Ακόμη κι αν αυτό έρχεται ολοκληρωμένο, όπως ένα Steam Machine, και πάλι θα μπορεί να επεκταθεί, να αλλάξει, να μεταλλαχθεί. Ο κάτοχος PC θα κόψει το φαΐ – που λέει ο λόγος – για να βάλει μια υδρόψυξη, μια καλύτερη κάρτα, ένα καλύτερο κουτί. Είναι μια, καλώς ενοούμενη, αρρώστια.

Η κονσόλα έχει άλλα προνόμια, την εξειδίκευση του hardware, τους αποκλειστικούς τίτλους, την εύκολη λειτουργία και, σε γενικές γραμμές, την πιο ήσυχη και “πολιτισμένη” λειτουργία. Βλέπω ότι οι δύο τύποι συστημάτων αλληλοσυμπληρώνονται δεν αλληλοαναιρούνται, εκτός κι αν υπεισέρχεται σοβαρός οικονομικός παράγοντας, ή άλλη πεποίθηση.

Ούτως ή άλλως, οι “next-gen κονσόλες” έχουν περισσότερο τη δομή ενός εξειδικευμένου gaming PC, από κάθε άλλη φορά. Κι επίσης οι τεχνικές τους αδυναμίες, μπροστά στο PC hardware θα φανούν από πολύ νωρίς. Για αυτό λοιπόν προτείνω στο χαϊβάνι του ExtremeTech (ρητορικά το λέω, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση σε αυτό το σύμπαν να με ακούσει…) και σε κάθε χαϊβάνι, να το χωνέψει, PC και κονσόλα είναι άλλα φρούτα!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.