H Φιλανδία συνεχίζει ακάθεκτη και χωρίς τη Nokia

Χιλιάδες startups και νέες επιχειρήσεις τραβάνε επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Θυμάστε την έναρξη της ελληνικής βιομηχανίας υπολογιστών, επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, γύρω στο 1985; Ήταν μια υπέροχη ανάμνηση, μια λαμπρή ιδέα που βούλιαξε γρήγορα, όπως κάθε τι καινοτομικό στη χώρα μας. Θα θυμάστε βέβαια το τολμηρό άνοιγμα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ προς το open source, το οποίο διαδέχθηκε ο εναγκαλισμός της Microsoft για εξοπλισμό software στο Δημόσιο Τομέα, επί Νέας Δημοκρατίας. Εθνική στρατηγική στον τομέα του IT; Μουχαχαχαχα, α-λα Δρακουμέλ!

Στις ανεπτυγμένες χώρες, εκτός της Ζώνης του Ελληνόφωτος, όπως π.χ. στη Φιλανδία, ακόμη κι η πτώση του τεράστιου γίγαντα της κινητής τηλεφωνίας, της Nokia, όχι μόνο δεν ανέστρεψε, αλλά έδωσε την αφορμή για κινητοποίηση των Φιλανδών και την εξεύρεση άλλων, χιλιάδων άλλων, εναλλακτικών επιχειρήσεων που τραβάνε τη χώρα στον 21ο αιώνα. Μόλις διάβασα το πολύ ενδιαφέρον σχετικό άρθρο του αγγλικού Wired, και εκείνο που συγκράτησα είναι η σοβαρότητα με την οποία οι Φιλανδοί προχωράνε, ακόμη και τώρα που η Nokia πέρασε στον έλεγχο της Microsoft. Η χώρα πια δεν εξαρτάται από την πορεία της Nokia, μάλιστα έχει στραφεί στο software και τις υπηρεσίες, προσελκύοντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές.

nokia-vs-finland

Το παραπάνω διάγραμμα που πήρα από το άρθρο του Wired, δείχνει καθαρά ότι παρά την πτώση της Nokia, στην κατασκευή hardware, η Φιλανδία τραβάει μπροστά στο software και τις ολοκληρωμένες λύσεις. Κι εκεί οι άνθρωποιο δεν έχουν ταμπού: μοχλός ανάπτυξης είναι και το gaming, για αυτό η Rovio θεωρείται από τις πιο καινοτομικές και επικερδείς εταιρείες στη χώρα, με το φαινομενικό Angry Birds. Δε διαφωνώ, άθλιο παιχνίδι, αλλά ποιος λέει όχι στα τρελά λεφτά που φέρνει;

Κι εμείς τι κάνουμε εδώ; Εκτός από αναλαμπές, όπως το επίτευγμα της πανεπιστημιακής ομάδας της Λάρισας, με το μονοθέσιό της, που είδα προχτές στην TV, τρίχες κατσαρές. Υπάρχει κανείς να βοηθήσει αυτά και πολλά άλλα ταλαντούχα και γεμάτα όρεξη παιδιά; Όχι. Οι δικοί μας εγκέφαλοι ξέρουν πως να κλείνουν επιχειρήσεις, να χρεώνουν την εισαγωγή στα νοσοκομεία, να κάνουν “λάθη” στις χρεώσεις των χαρατσιών και των φορολογικών τελών και να καβλαντίζονται (sorry Ducklord, darling!) με τον “αγώνα” κατά της Χρυσής Αυγής, αφού πρώτα εξέθρεψαν, με τη στάση τους, αυτό το ανοσιούργημα.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.