Η Apple χάνει έδαφος στα tablets

Το Android, με αιχμή του δόρατος τη Samsung, κλείνει συνεχώς την ψαλίδα
Για πολλούς το iPad είναι συνώνυμο του tablet. αν γυρνούσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, γύρω στο 2009, θα διαπιστώναμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πάνω από 8 στα 10 πωλούμενα tablets της αγοράς ήταν iPad.
Οι καιροί όμως αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού και το Android έχει τη δική του, ακόμη πιο καταλυτική επιρροή. Σήμερα, η όποια σημαντική διεύρυνση της αγοράς των tablets οφείλεται στο Android και όχι στα iPad. Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι η Apple, η οποία κατείχε το 40,2% των πωλήσεων πέρσι τέτοιον καιρό, έπεσε φέτος στο 29,6%. Την ίδια στιγμή η Samsung ανέβηκε από το 12,4% στο 20,4%.

Πέρα από τους αριθμούς, σίγουρα η πρόσφατη ανακοίνωση του iPad Air, αλλά και το iPad Mini 2, οπωσδήποτε θα βοηθήσουν την Apple να ενισχύσει τη θέση της, αλλά εκείνο που προβληματίζει είναι η τιμολογιακή της πολιτική: αν εξαιρέσει κανείς το iPad Air, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το υψηλό κόστος του iPad Mini 2, αλλά και το iPad 2, το οποίο συνεχίζει να πωλείται σε απαράδεκτα υψηλή τιμή, παρότι πρόκειται για tablet τεχνολογίας 2010.

Το οικοσύστημα του Android έχει ωριμάσει επαρκώς και οι προτάσεις του στο αμηλό και μέσο κομμάτι ης αγοράς έχουν περισσότερη πρόσθετη αξία από τις προτάσεις της Apple. Tablets όπως το Nexus 7 και το Kindle Fire HDX αποτελούν καλύτερες προτάσεις και το φτηνό iPad Mini που παραμένει στα 300 ευρώ περίπου, δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει με το παλιό του hardware.

Η μόνη διέξοδος για έναν χρήστη iPad, προκειμένου να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές που έχει αγοράσει, είναι να αναβαθμίζει συνεχώς σε ακριβά μοντέλα. Δεν έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση χαμηλού κόστους. Και θεωρώ ότι αν συμμορφωθεί λίγο και η Microsoft με τα Windows 8 tablets, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.