Αυτά είναι τα Steam Machines – και είναι… κτηνάκια!

Μετά την ανακοίνωση των “σαλονάτων” PCs της, η Valve αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά των πρώτων, δικών της προτάσεων. Και δεν είναι “μικρά πισάκια για το σαλόνι”!valve-steam-box-confirmed

Συνήθως οι υπολογιστές για το σαλόνι έχουν σχετικά χαμηλές επιδόσεις και δεν ειδικεύονται στα παιχνίδια. Αυτό διότι η βασική χρήση τους είναι η αναπαραγωγή ταινιών και μουσικής, και όχι παιχνιδιών. Και έτσι δεν χρειάζονται και τόσο υψηλές επιδόσεις. Λίγοι είναι αυτοί που όντως συνδέουν έναν υπολογιστή στην τηλεόραση του σαλονιού τους για να παίξουν – και αύτο διότι σύνηθως ο τρόπος χειρισμού με πληκτρολόγιο και ποντίκι δεν βοηθά όταν κάθεσαι στον καναπέ. Δεν είναι άνετο, βρε παιδί μου.

Αυτό προσπαθεί να αλλάξει η Valve με το νέο χειριστήριο της για υπολογιστές που παρουσίασε παράλληλα με το δικό της λειτουργικό σύστημα, το SteamOS, και την ανακοίνωση μιας νέας γενιάς υπολογιστών ειδικά για το σαλόνι που θα βασίζονται σε αυτό – των Steam Machines. Και αφού το νέο χειριστήριο της εταιρείας θα καθιστά δυνατό να παίζεις στην τηλεορασάρα του σαλονιού σου παιχνίδια που κανονικά ήθελαν πληκτρολόγιο και ποντίκι, όπως είναι λογικό, θα χρειάζεται και τα ίδια τα μηχανήματα να έχουν τις απαιτούμενες επιδόσεις για να μπορούν να παρουσιάσουν οποιοδήποτε παιχνίδι σε αυτήν. Και έτσι, ορίστε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προτείνει η Valve για τα 300 δικής της κατασκευής μηχανάκια-πρότυπα που θα στείλει στους πρώτους beta testers.

GPU: κάποια με NVidia Titan, κάποια με GTX780, κάποια με GTX760, και άλλα με GTX660

CPU: κάποια με Intel : i7-4770, άλλα με i5-4570, και μερικά με i3

RAM: 16GB DDR3-1600 (CPU), 3GB DDR5 (GPU)

Storage: 1TB/8GB Hybrid SSHD

Power Supply: εσωτερική 450w 80Plus Gold

Dimensions: περίπου 12 x 12.4 x 2.9

Και έτσι, όπως βλέπετε, δεν μιλάμε για μηχανάκια χαμηλών επιδόσεων, και μάλλον δεν θα μπορέσει οποιοσδήποτε να μετατρέψετε τον υπολογιστή του σε Steam Machine όπως αισιοδοξούσαν αρκετοί. Το αντίθετο, πολλοί χρήστες ίσως χρειαστεί να προβούν σε μια αναβάθμιση.

Πάντως η ίδια η εταιρία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο πολύ μπορούν να μετατρέψουν τον υπολογιστή τους σε ένα Steam Machine, έχοντας το κατάλληλο hardware και εγκαθιστώντας το λειτουργικό της σύστημα, SteamOS, αλλά θα δώσει ακόμη και τα τρισδιάστατα σχέδια σε CAD για αυτό, Έτσι ώστε όποιος δεν θέλει να το αγοράσει από αυτήν αλλά να το φτιάξει αποκλειστικά μόνος του, να μπορεί ακόμη και να κατασκευάσει ο ίδιος ένα πανομοιότυπο κουτί.

Σημειώνουμε, πάντως, πως δεν προβλέπονται φθηνά, αφού ειδικά στην περίπτωση του… “μεγάλου κουτιού”, μόνο η κάρτα γραφικών – η Titan της NVIDIA – κοστίζει περίπου $1000!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.