Το Raspberry Pi των audiophiles

Το μαγικό κουτάκι που ακούει στο όνομα Raspberry Pi μόλις απέκτησε και μια επιπρόσθετη πρακτική διάσταση: με τη συνδρομή της ειδικής διανομής RaspyFi Linux, μπορεί να παίξει το ρόλο audio player, οδηγώντας τον ήχο μέσα από USB DACs, για ελαχιστοποίηση των απωλειών πιστότητας.

Η ειδική αυτή διανομή είναι καθαρά προσανατολισμένη στους εραστές της μουσικής τελειότητας. Υποστηρίζει το πρωτόκολλο Apple AirPlay για αναμετάδοση μουσικής από συστήματα της Apple, αλλά και είναι σε θέση να αναπαράγει μουσικά αρχεία σε ασυμπίεστα, μη απωλεστικά, formats. Ο ήχος, μπορεί να διοχετευθεί μέσω της θύρας USB σε ειδικούς ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς (DAC) και μάλιστα ακόμη και σε όσους ακολουθούν την ασύγχρονη μέθοδο μεταφοράς των ψηφιακών δεδομένων, κάτι που οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των παραμορφώσεων και του ανεπιθύμητου θορύβου.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Raspberry PI μπορεί να παίξει το ρόλο του ελεγκτή της μουσικής σας βιβλιοθήκης, οδηγώντας ήχο από τοπικά αποθηκευτικά μέσα ή online υπηρεσίες σε DACs και ενισχυτές υψηλής ποιότητας. Χάρη στο web interface που διαθέτει η διανομή RaspyFi, μπορείτε να ελέγξετε το μουσικό σας σύστημα από οποιοδήποτε υπολογιστή βρίσκεται στο ίδιο δίκτυο.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.