Τέλος οι ταινίες για τον Hayao Miyazaki

Όπως ανακοίνωσε ο Koji Hoshino της Studio Ghibli στο Venice Film Festival, ο Hayao Miyazaki δεν θα ξανά σκηνοθετήσει κάποια ταινία μεγάλου μήκους.Hayao Miyazaki Studio Ghibli My Neighbor Totoro 3

Αν και είχε δηλώσει και στο παρελθόν πως θα σταματήσει να σκηνοθετεί ταινίες μεγάλου μήκους, και μάλιστα περισσότερες από μία φορές, από ότι φαίνεται, δυστυχώς, αυτή τη φορά είναι και η τελευταία.

Ο δημιουργός παιδικών κινηματογραφικών ονείρων, Hayao Miyazaki, που μας έδωσε αριστουργήματα όπως τα My Neighbor Totoro, Kikis Delivery Service και Spirited Away, βρίσκεται, πια, στα 72 του χρόνια. Μάλλον είναι λογικό να θέλει, κάποια στιγμή, να σταματήσει για να… χαρεί τη ζωή του.

Hayao Miyazaki

Εξάλλου, ήδη είχε πάρει ακριβώς αυτή την απόφαση πολλές φορές στο παρελθόν. Μάλλον, όμως, η αγάπη του για τα πανέμορφα παραμύθια που μας έχει δώσει μέχρι σήμερα, ήταν μεγαλύτερη από αυτήν για τον… ίδιο τον εαυτό του, αφού κάθε φορά επέστρεφε για να μας δώσει μια νέα μαγική περιπέτεια.

Hayao Miyazaki Studio Ghibli Spirited Away 001

Info

Αν το όνομα του Hayao Miyazaki ή της εταιρείας του, Studio Ghibli, δεν σου λέει και πολλά, ας ξεκινήσουμε από το ότι “θεωρείται η Disney της Ασίας”. Αν δηλώνεις gamer, μα αγνοείς επιδεικτικά τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, μάλλον τους γνωρίζεις από την αρκετά μεγάλη επιτυχία του PlayStation 3, Ni No Kuni, το σενάριο, τους χαρακτήρες και τον κόσμο του οποίου “πέρασαν ένα χεράκι” Miyazaki και Studio Ghibli, δίνοντας μας πέρυσι ένα από τα ομορφότερα παιχνίδια όλων των εποχών. Είναι, δε, από τους τελευταίους στον… πλανήτη που επιμένουν στη δημιουργία σεβαστού τμήματος των projects τους “με το χέρι”, από τη στιγμή που ακόμη και η “πατροπαράδοτη” Disney “το έχει γυρίσει” στην ευκολία του digital animation (όπου ο υπολογιστής αναλαμβάνει να σχεδιάσει το μεγαλύτερο κομμάτι των καρέ μιας ταινίας αυτόματα – για αυτό και τα αποτελέσματα φαίνονται “πιο ψυχρά” από ό,τι παράγουν Miyazaki/Ghibli.

ni no kuni 004

Ο Koji Hoshino είπε πως δεν ήθελε να προβεί αυτός σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την απόφαση του, και πως ο ίδιος ο Miyazaki θα μας αποχαιρετήσει όλους, επίσημα, αυτή την Παρασκευή.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει και… ολική συνταξιοδότηση, αφού μπορεί κάλλιστα να συνεχίσει να ασχολείται με μικρότερα, λιγότερο κοπιαστικά για τον ίδιο, το ίδιο μαγικά για εμάς, όμως, projects.

Hayao Miyazaki Studio Ghibli My Neighbor Totoro 2

Ευχαριστούμε Mr. Miyazaki!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.