Ο Miyazaki μας αποχαιρετά

Μετά απο αρκετές δεκαετίες στο χώρο της ψυχαγωγίας, και πλήθος πολυαγαπημένων ταινιών, ο Hayao Miyazaki μας γνέφει αντίο. Αναγκαστικά.Hayao Miyazaki Studio Ghibli Spirited Away 003

Την Παρασκευή που μας πέρασε ο ίδιος ο φημισμένος δημιουργός ανακοίνωσε και επίσημα πως, ουσιαστικά, βγαίνει στη σύνταξη. Όχι, όμως, όπως θα περίμενε ο… τυπικός Έλληνας συνταξιούχος!

Ο λόγος που μας εγκαταλείπει, απολύτως λογικός: μπορεί να αγαπάμε τις ταινίες του, και να θέλαμε να μας δίνει συνέχεια καινούργιες στον αιώνα τον άπαντα, μα… ο ανθρώπος είναι πια 72 ετών, και όπως ανέφερε, είναι αισθητό πια πως τα χρόνια έχουν αρχίσει να τον “βαραίνουν”.

Hayao Miyazaki

Κάθε χρόνο, είπε χαρακτηριστικά, βλέπει πως φεύγει από το γραφείο του όλο και νωρίτερα. Και από ότι φαίνεται, τωρά πια η άναγκή για το “νωρίτερα” έχει αρχίσει να γίνεται μεγαλύτερη.

Όπως εξήγησε, αυτό δεν σημαίνει κι ότι τα παρατάει. Θα συνεχίσει να πηγαίνει στο Studio Ghibli – για όσο είναι ικανός να συνεχίσει να οδηγεί, όπως είπε αστειευόμενος – και να βοηθά όπως μπορεί.

Προφανώς αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείεται να δούμε μικρότερα projects από αυτόν. Είναι πια, όπως είπε και ο ίδιος, ελεύθερος να… κάνει ό,τι θέλει. Και μπορεί ανάμεσα σε αυτό το “ό,τι θέλει” να βρίσκονται και μεγάλα projects, ταινίες μεγάλου μήκους σαν αυτές που μας έδινε στο παρελθόν, αλλά είναι και… ρεαλιστής: δεν μπορεί πια να μας ξαναδώσει κάτι τέτοιο.

Hayao Miyazaki Studio Ghibli My Neighbor Totoro 4

Και αυτό διότι μια τυπική ταινία του, όπως το Spirited Away ή το My Neighbor Totoro χρειάζεται απο τέσσερα μέχρι και επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί – από την αρχική σύλληψη της μέχρι την σχεδίαση του τελικού καρέ της. Και επτά χρόνια είναι ενα… αβέβαιο χρονικό διάστημα για κάποιον που βρίσκεται στα 72 χρόνια του.

Ody's thoughts

Μακάρι να σκέφτονταν σαν αυτόν και όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι του πλανήτη – και ιδίως οι… πολιτικοί. Διότι για πόσους η έννοια “σύνταξη” σημαίνει “βάζω σε προτεραιότητα το σώμα και την υγεία μου σε σχέση με τη δουλειά μου, κάτι που δεν έκανα μέχρι σήμερα, αλλά συνεχίζω να εργάζομαι μέχρι να… μην με κρατάνε τα πόδια μου, και αυτό για να κάνω χαρούμενο τον συνάνθρωπο μου, και κυριώς τα μικρά παιδιά”;

Hayao Miyazaki Studio Ghibli My Neighbor Totoro

Ευχαριστούμε λοιπόν, για όλα τα συναισθήματα, τις εμπειρίες, τις μαγικές στιγμές που μας χάρισες μέχρι σήμερα με τις ταινίες σου, Hayao.

Ακόμη και αν αυτό, από ότι φαίνεται, δεν είναι ένα πραγματικό αντίο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.