Ρομπότ με σάρκα και οστά

Πιο ευέλικτα, δυνατά αλλά και ελαφρύτερα ρομπότ σχεδιάζονται με πρότυπο το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρίσει να εμφανίζονται πολύ ενδιαφέροντα πρωτότυπα ρομποτικών συστημάτων που μπορούν και μιμούνται τη δύναμη και την ευελιξία ενός φυσικού ανθρώπινου σώματος. Σε αντίθεση με τα βαριά ηλεκτρο-υδραυλικά ρομπότ που χρησιμοποιούνται για βιομηχανικές εφαρμογές, τα συγκεκριμένα ρομπότ αντλούν έμπνευση για τη σχεδίασή τους από το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου.

Ο σκελετός του ανθρώπου και των ζώων, πλαισιωμένος από μυς, καθώς και τους ελαστικούς τένοντες που συνδέουν κόκκαλα και μυς, είναι το μυστικό, όχι μόνο για την ευελιξία και την ταχύτητα στην κίνηση, αλλά και για το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρότυπο βοηθά το άτομο να μεταφέρει μεγάλα φορτία, πολύ συχνά μεγαλύτερα από τη μάζα του.

Τέτοια παραδείγματα είναι το ιαπωνικό Kenshiro, ή το Roboy, το οποίο είναι προϊόν ακαδημαϊκής εργασίας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Ένα παρόμοιο project, περίπου σε αυτή την κατεύθυνση, είχαμε δείξει παλιότερα και αφορούσε το ρομπότ Atlas του MIT.

Η εξαιρετικά πολύπλοκη δομή τέτοιων συστημάτων καθιστά ανάλογα περίπλοκη την ανάπτυξη του software που απαιτείται για το χειρισμό τους. Για παράδειγμα το Kenshiro διαθέτει 160 συνθετικούς μύες, ζυγίζει 50 κιλά, με σκελετό από αλουμίνιο και έχει ύψος 1,58μ. Αυτός ο βαθμός πολυπλοκότητας οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι πολλά τμήματα του τεχνητού μυοσκελετικού συστήματος πρέπει να δρουν αυτόνομα, στα πλαίσια βέβαια της ευρύτερης λειτουργίας, η οποία καθοδηγείται από ένα κεντρικό υπολογιστή, τον “εγκέφαλο” του ρομπότ. Η ημιαυτονόμηση των περιφερειακών συστημάτων αλλά και η ανάγκη για πλαστικότητα και ευελιξία στους τεχνητού τένοντες είναι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

kenshiro-all-e

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τα τελευταία χρόνια είναι δυνατή η κατασκευή τέτοιων πολύπλοκων ρομποτικών συστημάτων. Τόσο η ανάπτυξη νέων ανθεκτικών και ευέλικτων και εύπλαστων συνθετικών υλικών, όσο και η εκπληκτική πρόοδος στη σμίκρυνση πολύπλοκων μικροεπεξεργαστών, καθιστά πιο άνετη την υλοποίηση τέτοιων πολύπλοκων ρομποτικών δομών που μιμούνται το φυσικό ανθρώπινο πρότυπο. Επίσης επιτρέπει τη μελλοντική κατασκευή βιομηχανικών ρομπότ που θα είναι λιγότερο ογκώδη, βαριά και επικίνδυνα για τους ανθρώπους-χειριστές που τα ελέγχουν. Απομένει να δούμε αν τα ρομπότ του μέλλοντος, στο βαθμό που θα μιμούνται το ανθρώπινο σώμα, πάσχουν και αυτά από περίεργες ρομπο-πάθειες, όπως μεταλλικά αρθριτικά ή συνθετική τενοντίτιδα!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.