Το trailer του Dracula 3D, του Argento, με δικαιώνει!

Χρόνια, τώρα, λεω σε όλους τους οπαδούς του Dario Argento και των και-καλά θρίλερ του πως ο άνθρωπος είναι γελοίος. Το trailer της τελευταίας του ταινίας, Dracula 3D, απότελει απόλυτη απόδειξη της άποψης μου.argento dracula 3d 003

Ναι, είναι ένα απόλυτα εγωιστικό post, για ένα απόλυτα ηλίθιο trailer, μίας πιθανότατα απόλυτα ελεεινής ταινίας, από έναν – κατά την άποψή μου – απόλυτα τραγικό, από κάθε άποψη, σκηνοθέτη. Ας αρχίσουμε με το “γιατί”.

Ο Dario Argento, Ιταλός μαίτρ του τρόμου – ή, τουλάχιστόν, ετσι τον χαρακτηρίζουν οι οπαδοί του – μας έχει δώσει ουκ ολίγες ταινίες πνιγμένες στο αίμα. Θεωρητικά, ο ανθρώπος γνώριζει απο θρίλερ, και δηλώνει εδώ και δεκαετίες απόλυτη ειδίκευση σε αυτά. Πρακτικά, αν τρομάξει κανείς με ένα από αυτά, είναι ή πεντάχρονο παιδάκι, είναι νοητικά καθυστερημένος. Βλέπετε, ο Dario δεν φτιάχνει θρίλερ. Οι ταινίες του ονομάζονται έτσι κατ’ ευφημισμόν. Στην πράξη είναι άμυαλα και ηλίθια splatter.

Όπως ακριβώς οι διασημότερες ιταλικές κωμωδίες βασίζονται στο slapstic χιούμορ, στα χαστούκια, τα ρεψίματα, την… ακράτεια των πρωταγωνιστών – δηλαδή, το χαμηλότερο, πιο χαζό, τυπικό, παιδικό και εύκολο είδος χιούμορ, σε πλήρη αντίθεση, για παράδειγμα, με τους Monty Python – έτσι και οι ταινίες του Αρτζέντο δεν έχουν καμία σχέση με το τρόμο. Είναι ακριβώς το είδος ταινιών που σου παρουσιάζουν τον δολοφόνο εξοπλισμένο με μια χατζάρα, ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο πάσης φύσεως, να ξεκοιλιάζει τα θύματα του, ενώ τα άντερα πέφτουν στο έδαφος και η κάμερα φροντίζει να μην χάσει ούτε μια σταγόνα αίμα.

argento dracula 3d 002

Λυπάμαι που σε απογοητεύω Μπάμπη, και καθε Μπάμπη της επικρατείας, αλλά αυτό δεν είναι τρόμος. Δεν νιώθεις πως τρομάζεις, πως φοβάσαι. Αυτό που νιώθεις με τις ταινίες του… άχρηστου είναι αυτό που λέμε αηδία! Μάθε να ξεχωρίζεις τι νιώθεις!

Ναι, το γνωρίζω πως η άποψή μου για τον Dario Argento είναι σε μεγάλο βαθμό αιρετική. Και αυτό διότι αποθεώνεται από πλήθος κόσμου, αλλά και κριτικών του είδους, ως πραγματικός γνώστης του τρόμου.

argento dracula 3d 001

Τρόμος, όμως, είναι για παράδειγμα το ασιατικό Ringu. Αγωνία, σε πιο κοινώς αποδεκτό παράδειγμα, είναι το να μην γνωρίζεις την επόμενη κίνηση ενός ψυχοπαθή με παιδικά τραύματα στο Ψυχώ του Hitchcock. “Τρόμος”, όμως δεν ηταν καμιά απο τις μέχρι τώρα ταινίες του Argento, και σίγουρα δεν είναι και η επόμενη.

Εκτός αν εσείς τρομάζετε με αυτό που εγώ θεωρώ “κωμωδία”:

Αυτό, λοιπόν, είναι το τελευταίο πόνημα του κύριου Αρτζέντο, που φυσικά φρόντισε να πόση και πάλι την κορούλα του σε έναν από τους βασικούς όλους, για να μην ξεχνάμε πως πρέπει να της φτιάξει και καριέρα στο μαγαζί του., Ναι, αυτός που βλέπετε ήταν ο Rutger Hauer, αποδεικνύοντας πως πάντα o… πάτος βρίσκεται άκομή πιο κάτω, και υπάρχει περιθώριό περισσότερης πτώσης προς αυτόν.

Ody's thoughts

Επιτέλους, έχω κάτι να… τρίβω στη μούρη όποιου τολμήσει να μου ξαναμιλήσει για τον μαίτρ του τρόμου από την Ιταλία. Να τον χαίρεστε!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.