Πρωτοποριακό σκάφος με τεχνολογίες αιχμής από ελληνικά χέρια

Ένα εξελιγμένο ταχύπλοο σκάφος αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε πρόσφατα, συνδυάζοντας τεχνολογικές καινοτομίες στους τομείς της απόδοσης, της οικονομίας αλλά και της ανθεκτικότητας

Η εταιρία TRYGONS S.A. ανέπτυξε ένα νέο εξειδικευμένο σκάφος εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ανθρακόνημα (carbon fiber), το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες χάρη στην εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και τους ελάχιστους ρύπους που εκπέμπει. Το πρώτο σκέλος της δοκιμής του σκάφους έγινε στα πλαίσια του project “ECO RUN – ΑΙΓΑΙΟΥ”.

Ειδικότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, το 6-μετρο σκάφος το οποίο ζυγίζει μόλις 145 κιλά και κινείται με κινητήρα 30 ίππων, αναχώρησε από τον κάβο του Σουνίου και αφού διήνυσε περίπου 105 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 20 κόμβων, κατέφθασε μετά από 5.30 ώρες στη Σαντορίνη έχοντας καταναλώσει μόλις 24 λίτρα καυσίμου! (Περίπου το 1/10 από τα σκάφη συνοδείας)

Το μέγεθος της επιτυχίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρτια υδροδυναμική κατασκευή και το σχετικά χαμηλό κόστος ανάπτυξης. Ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης του σκάφους, μεγάλο ρόλο έπαιξε το τμήμα ρομποτικής του project: με την εξειδικευμένη εγκατάσταση του ρομποτικού βραχίονα και την ανάπτυξη πρωτότυπου λογισμικού υψηλής απόδοσης, η εταιρεία βιομηχανικών ρομποτικών εφαρμογών RAS-Skordos αντεπεξήλθε άριστα στις δύσκολες απαιτήσεις και συνέβαλε αποφασιστικά στην κατασκευή αυτού του καινοτόμου σκάφους.

Το εξολοκλήρου ελληνικό εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία χάρη στις συνδυασμένες προσπάθειες των υπευθύνων των εταιρειών:

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε. – YAMAHA Motors
RAYMARINE
TECHNOHULL S.A.
NEOTEX SA
ROBOTICS & AUTOMATION SYSTEMS – SKORDOS
SYNTHESITES INNOVATIVE TECHNOLOGIES LTD

Περισσότερες πληροφορίες για το τμήμα της ανάπτυξης των ρομποτικών συστημάτων και του ειδικού software που χρησιμοποιήθηκε στην ανάπτυξη του σκάφους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία:

Robotics & Automation Systems
+30 6976053594
www.ras-skordos.com

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.