Νέες σειρές GPUs R7 και R9 από την AMD

Η AMD αποκάλυψε τις νέες “κάρτες γραφικών” της που μάλλον πια πρέπει να σταματήσουμε να τις αποκαλούμε έτσι αφού… έχουν ξεφύγει, μακράν!

Και αυτό διότι όχι μόνο οι “κάρτες γραφικών” είναι εδώ και χρόνια ικανές να τρέχουν και κώδικα που δεν σχετίζεται με την παραγωγή γραφικών, λειτουργώντας ως συνεπεξεργαστής στον υπολογιστή, αλλά και επειδή οι νέες προτάσεις της AMD εκτελούν και… χρέη κάρτας ήχου!

Δεν πρόκειται για μέλη μιας, αλλά δυο παράλληλων σειρών, με την πιο προσιτή R7 250X να κυμαίνεται κάτω από τα $90. Ακολουθούν, με… γεωμετρικά αυξανόμενες τιμές, οι R7 260X, R9 270X, R9 280X και η κορυφαία R9 290X .
AMD-Volcanic-Islands-Radeon-R9-R7-Family-635x357
Το δε “κορυφαία”, δικαιολογημένο και ουχί τυχαίο, αφού η GPU… “πετάει”, στα 5TFlops, με bandwidth μνήμης 300GB/s και, για τους… οπαδούς των κλασσικών benchmarks, μπορεί να “φτύνει” 4 δις τρίγωνα το δευτερόλεπτο. Στο “σώμα” της… στριμωγμένα για τα καλά 6 δις transistors.

Παράλληλα, η εταιρεία αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία της, το Mantle, που αισιοδοξεί να… αντικαταστήσει τα DirectX! Πρόκειται για ένα API που επιτρέπει στους προγραμματιστές πρόσβαση στις APUs της AMD με τρόπο παραπλήσιο αυτού που έχει πρόσβαση στις APUs της AMD που, όλως τυχαίως, βρίσκονται και στις δυο κονσόλες επόμενης γενιάς, Xbox One και PlayStation 4.

Ουσιαστικά,δηλαδή, η AMD παρέχει στους προγραμματιστές έναν ενιαίο τρόπο να “μιλούν” στις κυρίαρχες high-end πλατφόρμες κατά τη δημιουργία των παιχνιδιών τους, διευκολύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη τους.

Το Mantle είναι, κατά την AMD, “optimized για AMD hardware”, αλλά κάτι μας λέει πως αυτό δεν σημαίνει και πως “είναι συμβατό με οτιδήποτε άλλο πλήν των δικών της λύσεων”.

Ody's thoughts

Και έχω και μια υποψία πως θα το δούμε να φιγουράρει και ως κεντρικό συστατικό του SteamOS.

Η πρώτη μας επαφή μαζί του θα είναι μέσα από το επερχόμενο Battlefield 4 της DICE, που θα προτιμά αυτό αντί των DirectX όταν αναγνωρίζει πως “υπάρχει συμβατό hardware”.

Όσο για το ότι θα λειτουργούν και ως κάρτες ήχου, εντάξει, όχι ακριβώς – μα… δεν είμαστε εμείς που δεν γνωρίζουμε τι γράφουμε, μα η ίδια η AMD μοιάζει λίγο μπλεγμένη στο αν θέλει ή δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο. Η σχετική τεχνολογία, που θα εμπεριέχεται στις νέες APUs της, ακούει στο όνομα TrueAudio και διαθέτει δικά της, ξεχωριστά κυκλώματα ειδικά για τις ανάγκες επεξεργασίας και αναπαραγωγής ήχου. Ειδικεύεται π.χ. στην δημιουργία περιβαλοντικού πολυκάναλου ήχου, την προσθήκη εφέ όπως ηχώ και καθυστέρηση, αλλά και στην αναπαραγωγή απαιτητικών σε πόρους format ήχου. Και, αφού τα κάνει όλα αυτά, μετά… στέλνει το αποτέλεσμα στην κανονική κάρτα ήχου για να το παίξει, αναλαμβάνοντας απλά ρόλο βοηθού!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.