Έρχονται δύσκολες μέρες για τα Windows

Όπως πολύ σωστά προέβλεψε ο έτερος Καππαδόκης, η Valve όντως απεκάλυψε ότι το πρώτο σκέλος του σατανικού της σχεδίου για την κατάκτηση του PC gaming θα είναι η δωρεάν διανομή του SteamOS, της παραλλαγής του Ubunbtu που θα είναι εξειδικευμένη στο gaming και τα media. Και θα προορίζεται για την TV και το καθιστικό μας, με άλλα λόγια, εμμέσως πλην σαφώς προσδιορίζει ως αντίπαλο τις παιχνιδοκονσόλες.

Αν θέλετε τα φρέσκα νέα γύρω από το SteamOS διαβάστε το σχετικό μας άρθρο, εδώ προεκτείνω το θέμα στο μέλλον, από τη δική μου οπτική γωνία.
valve-steam-box-confirmed
Τώρα, αν το SteamOS θα συνοψίζεται “απλώς” σε ένα όμορφο και απόλυτα στοχευμένο distro με το ρόλο shell πάνω από το UI, δεν πειράζει, αυτός είναι μάλλον ο σκοπός. Αν όμως επιτρέπει τη χρήση του υπολογιστή και για γενική χρήση, παράλληλα με την σφαιρική υποστήριξη game και media, τότε θα είναι όντως γεγονός πρώτου μεγέθους. Τόσο, που το μέλλον των Windows θα αρχίσει να διαγράφεται δυσοίωνο! Και μη μου πείτε ότι η ανοικτή αρχιτεκτονική του Linux δεν είναι η καταλληλότερη για τη διασκευή του SteamOS για το γραφείο μας!

To SteamOS θα είναι τζαμπέ, προσεγμένο στην εμφάνιση, με έμφαση στη διεπαφή (ελλ.: interface), αλλά και την πλήρη εκμετάλλευση των πόρων του hardware, με επικαιροποιημένους drivers για το chipset και τα γραφικά μας.

Σημειώστε δε, ότι  ΔΕΝ θα είναι φτιαγμένο μόνο για τον άρρωστο παιχνιδολάγνο. Θα έχει media streaming, υποστήριξη δημοφιλών υπηρεσιών (υποθέτουμε Netflix, Hulu, Rdio, Pandora κλπ), αλλά και υποδομή για να το χαίρεται όλη η οικογένεια: έτσι ο μικρός Σωτηράκης θα παίζει ωραία-ωραία τα κατάλληλα παιχνιδάκια του, χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο η παιδική ψυχούλα του να τραυματιστεί από τη θέα του ψυχοπαθούς Trevor, καθώς θα βασανίζει τα θύματά του στο Los Santos.

Steam-Box-Microsoft-Executive-610x339

Εντέλει, το SteamOS θα είναι η εμπορικοτερότερη (…) έκδοση του Linux που είδαμε ποτέ για το desktop. Σίγουρα ο Stallman θα τους διαολοστείλει όλους πάλι. Αλλά ας πάει κι αυτός να κουρευτεί, γιατί φαίνεται ότι έστω και εν έτει 2013 ενδέχεται να δούμε μια συγκροτημένη και εμπορικά υποστηριζόμενη – και παράλληλα δωρεάν – διανομή του Linux, που πραγματικά να ανατρέψει εντελώς τα δεδομένα. Και εφόσον, αποδεδειγμένα, η υποδομή του Linux/OpenGL λειτουργεί αποδοτικότερα από το συνδυασμό Windows/DirectX (αλλά και Windows/OpenGL!), το ζήτημα πλέον δεν είναι τεχνικό, αλλά καθαρά εμπορικό – ζήτημα συμμαχιών και βούλησης, μετατόπισης συνφερόντων και κινησεων στη σκακιέρα του marketing.

Για όλα τα παραπάνω ευελπιστώ ότι το SteamOS θα αλλάξει το ρόλο του PC στο σαλόνι, αλλά και στο γραφείο για να φέρει αέρα φρεσκάδας και αλλαγής στα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούμε στο desktop για ψυχαγωγία και προσωπική εργασία.

 

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.