Το Minecraft κάνει τα παιδιά μας εγκληματίες

Nαι, καλά ακούσατε, το Minecraft!
Τις τελευταίες μέρες έχουν πάθει αμόκ, ειδικά στην Αμερική, με αφορμή την κυκλοφορία του Grand Theft Auto 5. Ο λόγος για τις συζητήσεις επί συζητήσεων στα κανάλια και στο Διαδίκτυο, γύρω από την αρνητική επίδραση που μπορεί να έχει το βίαιο videogame στον ψυχισμό ενός νεαρού ατόμου, εξωθώντας το σε εγκληματικές και δολοφονικές πράξεις. Το τελευταίο περιστατικό ωστόσο, δεν έχει να κάνει με τη βιαιότητα του GTA V, ούτε του Call Of Duty, του Saint’s Row, ή κάποιου άλλου, καταφανώς, βίαιου game. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά βρίσκεται το… Minecraft!

Πιο συγκεκριμένα, στο Ορλάντο της Φλόριντα, ένας μπόμπιρας του Δημοτικού, με μπόι που ίσα-ίσα έφτανε για να διακρίνει το δικαστή από το εδώλιο του κατηγορουμένου, βρέθηκε ένοχος για εισαγωγή οπλισμού στη σχολική του τάξη και του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός για ένα χρονικό διάστημα. ο μικρός καπετάν φασαρίας, έφερε στη ζούλα ένα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 6 σφαίρες, ένα τραπεζομάχαιρο και μια βαριοπούλα. ο απίθανος αυτός συνδυασμός, δύσκολα εξηγείται.

kickass_mindy

Ο πατέρας του μαθητή έδωσε στο δικαστήριο τη δική του ερμηνεία, η οποία και έγινε αποδεκτή: έτσι λοιπόν, ο μικρός καπετάν-φασαρίας έφερε αυτά τα συγκεκριμένα αντικείμενα στο σχολείο, για να αναπαραστήσει με τους συμμαθητές του, αυτό που κάνανε μαζί στο multiplayer session του Minecraft, με άλλα λόγια να χρησιμοποιούν το σφυρί για να χτίζουν και το μαχαίρι και το πιστόλι για να σκοτώνουν τα ζόμπι και τα αγρίμια που απειλούν τον εικονικό τους κόσμο.

Η αλήθεια είναι ότι το Minecraft πλέον έχει εξελιχθεί, εκτός από την πτυχή της εξερεύνησης και της δημιουργίας, σε πιο βίαιες καταστάσεις με στοιχεία από “survival” game. Αλλά το ότι και το Minecraft, πια, θα μπορούσε να θεωρηθεί πηγή εγκληματικότητας για τα παιδιά, ε, αυτό είναι κομματάκι βαρύ για να το δεχτεί κανείς! Ειδικά όταν το ίδιο πρόγραμμα έχει υιοθετηθεί από δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να ακονιστεί η δημιουργικότητα, η οξύνεια και να καλλιεργηθεί η ομαδικότητα των μικρών παιδιών!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.