Προβλήματα με την PSN έκδοση του GTA V

To Grand Theft Auto V κατεβαίνει μετ’ εμποδίων από το PlayStation Network για το PS3

Το PlayStation Network είναι μια πονεμένη ιστορία για τη Sony, με αποκορύφωμα την περίφημη περίπτωση hacking, όπου χιλιάδες λογαριασμοί πελατών της εκτέθηκαν, μαζί με την αξιοπιστία της. Από τότε βέβαια φαίνεται σα να έχουν περάσει αιώνες, αλλά μικροπροβληματάκια πάντα εμφανίζονται σποραδικά για να μας αποδείξουν ότι δεν είναι όλα ρόδινα στο θαυμαστό κόσμο του PlayStation.

Το τελευταίο “μελανό” περιστατικό αφορά το πολύκροτο Grand Theft Auto V και συγκεκριμένα την έκδοση η οποία κατεβαίνει εξολοκλήρου μέσα από το δίκτυο PSN. Η συγκεκριμένη έκδοση έχει μέγεθος αρχείου περί τα 18GB και ήδη έχουν αναφερθεί πολλαπλά περιστατικά στα οποία το αρχείο δεν μπορεί να κατεβεί ομαλά, βγάζοντας σφάλμα με κωδικό 80029563. Το κακό είναι ότι ακόμη κι αν κατεβεί το αρχείο με τα χίλια ζόρια, ενδέχεται να μην μπορεί να εγκατασταθεί εξαιτίας του κατακερματισμού του αρχείου από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες καταβίβασης.

Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που το παιχνίδι κατέβηκε ομαλά και εγκαταστάθηκε απρόσκοπτα, η συγκεκριμένη έκδοση PSN του GTA V παρουσιάζει ενοχλητικά μικροκολληματάκια μέσα στο gameplay, σε σύγκριση με τη retail έκδοση: όπως είναι γνωστό το παιχνίδι, τόσο στο Xbox 360, όσο και στο PlayStation 3 τρέχει ομαλά μόνο αν υπάρχει το δισκάκι εγκατάσταση στο drive, καθώς η Rockstar χρησιμοποιεί εναλλαγή δεδομένων μεταξύ του οπτικού μέσου και του σκληρού δίσκου, για να πετύχει απρόσκοπτο gameplay χωρίς καθυστερήσεις. Στην έκδοση του PSN, φυσικά, “δισκάκι” δεν υφίσταται, οπότε το σύστημα κομπιάζει, όπως φαίνεται στο παρακάτω κλιπάκι.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε κυρίως κατά την πρώτη εβδομάδα της διανομής, και οφείλεται εν μέρει στον τρομερό φόρτο που δέχτηκε το PSΝ, λόγω της, άνευ προηγουμένου, ζήτησης του τίτλου της Rockstar. Αν αυτό όμως αποτέλεσε ένα καλό crash test για την αξιοπιστία του δικτύου σε τέτοιες περιπτώσεις, ασφαλώς προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με το αν η Sony είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ψηφιακή διανομή τίτλων-μαμούθ της επόμενης γενιάς.

Τίτλοι για το PS4, όπως το Killzone: Shadow Fall, οι οποίοι φτάνουν σε μέγεθος ακόμη και τα 50GB θα προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στον gamer, αν δεν μπορούν να αντληθούν από το δίκτυο με ομαλό τρόπο. Οι υπεύθυνοι της Sony διαβεβαιώνουν ότι η υποδομή του PSN θα είναι έτοιμη για την εποχή next-gen και τος ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις του PS4, τη στιγμή μάλιστα που το traffic θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της διάστασης του social network που θέλει να προσδώσει η Sony στο δίκτυό της – βλ. λειτουργία “share” στο χειριστήριο του PS4, κλπ.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.