Μην αγοράζετε το iPhone 5S

Το Free Software Foundation είναι τοις πάσι γνωστό, τουλάχιστον σε όλους εκείνους που παρακολουθούν την υπόθεση του ανοικτού λογισμικού. Πρόκειται για το ίδρυμα στο οποίο προεδρεύει ο Richard Stallman “πατέρας” του GNU, βάση του οποίου υπήρξε το Linux.

Εξίσου γνωστές είναι και οι ακραιφνείς και, ίσως, ακραίες θέσεις του FSF και του ίδιου του Stallman γύρω από την γενικότερη παθογένεια και τα αμέτρητα δεινά που κομίζουν τα κλειστά λειτουργικά συστήματα και το proprietary hardware. Στο στόχαστρο του Stallman βρίσκεται κατά κύριο λόγο η Apple και η Microsoft, αλλά στη λίστα των αντιπαθειών του έχει περιέλθει τόσο ο Linus Torvalds, οι διάφορες μοντέρνες διανομές του Linux που περιέχουν εμπροικό κώδικα, αλλά και το Android, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ίσως, με κάποια ελευθεριότητα, το mobile παρακλάδι του Linux, ένα fork, εν πάση περιπτώσει.

Αυτά τα ολίγα για εισαγωγή στο σύντομο θέμα μας, που είναι το δριμύ ανάθεμα που έριξε το FSF στο iPhone 5S. To πιο γνωστό του feature, ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος είναι βούτυρο στο ψωμί όλων των μελών του FSF, αλλά και όσων ανησυχούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων – ειδικά τώρα που έχει ξεσπάσει το τεράστιο σκάνδαλο με την NSA, το πρόγραμμα Prism κοκ.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το FSF αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να φανταστεί πιο εχθρική ενέργεια απέναντι σε όλους εκείνους που ανησυχούν για τα προσωπικά τους δεδομένα, από την εμφάνιση ενός κλειστού, ιδιόκτητου scanner δακτυλικού αποτυπώματος, το οποίο λειτουργεί με κανόνες πέρα από τη λογική του Ελεύθερου Λογισμικού. Παρόλες τις ρητές διασφαλίσεις της Apple ότι τα δεδομένα του δακτυλικού αποτυπώματος θα κρατούνται στον επεξεργαστή του κινητού και δε θα αποστέλλονται πουθενά, αυτό οπωσδήποτε δεν διασφαλίζει την προστασία του χρήστη, ούτε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την υπόθεση των υποκλοπών να έχει φτάσει σε απίθανες αποκαλύψεις, αλλά και την παράλληλη ανησυχία, αλλά και την υπέρμετρη παράνοια του κοινού να αυξάνεται.

Το FSF προτείνει λύσεις ελεύθερου Λογισμικού όπως το λειτουργικό σύστημα Replicant και το αποθετήριο apps F-Droid, αλλά όπως καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για πλατφόρμες που πρακτικά δεν πρόκειται να διαδωθούν ποτέ στην ευρεία μάζα των καταναλωτών.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.