Η Microsoft αγοράζει την Nokia για 5 δις

Την επιθυμία να αγοράσει την Nokia ανακοίνωσε η Microsoft πριν από λίγες ώρες για σχεδόν €5,5 δις.Nokia Logo

Τέρμα στις… αηδίες, τα “είμαστε δύο εταιρείες που συνεργαζόμαστε”, τα “η Microsoft βοηθά τη Nokia και αντίστροφα” κλπ. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, πριν από λίγες ώρες, η Microsoft ανακοίνωσε πως σκοπεύει να εξαγοράσει το μεγαλύτερό κομμάτι της Nokia, σε μια συμφωνία που φτάνει τα €5,44 δις.

nokia_maps_for_windows_phone_004.png.jpg

Η συμφωνία προβλέπει πως πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Nokia θα μεταβούν στην Microsoft, μαζί με περίπου 32.000 εργαζόμενους, από τους οποίους οι 4.700 στην Φινλανδία. Σημειώνεται πως η Nokia έχει ακόμη 56.000 εργαζόμενους που δεν αναμένεται πως θα μεταβούν στην Microsoft.

Από τα χρήματα, τα €3,79 δις αφορούν το τμήμα κατασκευής κινητών της Nokia, ενώ το €1,65 δις τη συλλογή πατεντών της.

Ουσιαστικά όμως η Microsoft δεν αγοράζει ολόκληρη την Nokia. Αποκτά τα δικαιώματα χρήσης των πακέτων άκυρο πατεντών της, το κατασκευαστικό κομμάτι της, το τμήμα χαρτογράφησης της και το σχετικό λογισμικό, καθώς και τα δικαιώματα χρήσης τεχνολογιών όπως αυτές της Qualcomm που η ίδια είχε συμφωνήσει στο παρελθόν με τους δημιουργούς τους. Μαζί με αυτά, την σχετικά πετυχημένη σειρά κινητών Lumia, την φίρμα Asha, και τα δικαιώματα χρήσης των τεχνολογιών της στα δικά της προϊόντα, καθώς και του ονόματος της Nokia στις ήδη υπάρχουσες συσκευές της (για να μην τους… αλλάζει όνομα ή ξανακυκλοφορεί ως “κλώνους” με το δικό της).

Από αυτή την άποψη, η Nokia – ή, τουλάχιστον, ένα μικρό τμήμα της σημερινής, κατά πολύ μεγαλύτερης Nokia – θα παραμείνει μια ανεξάρτητη εταιρία, . Η Nokia του μέλλοντος δεν θα ασχολείται τόσο με την κατασκευή συσκευών, όσο τεχνολογιών και διαχείρισης των όποιων πατεντών της.

stephen elop 001

Άξιο σημείωσης πως ο σημερινός CEO της Nokia, Stephen Elop, παραιτείται από το σημερινό ρόλο του, και θα μεταβεί στην Microsoft όταν ολοκληρωθεί η εξαγορά – στις αρχές του 2014 – σε ρόλο Executive VP of Devices & Services.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.