Φωτιά σε εργοστάσιο της Hynix, εκτινάσσει τις τιμές της μνήμης

hynix1
Περίπου 20% ανέβηκε σχεδόν αμέσως το κόστος των DRAM modules στη διεθνή αγορά, μετά από καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Hynix, στην Κίνα, στις 4 του μηνός. Η Hynix παράγει τουλάχιστον το 10% των modules μνήμης που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, αλλά και σε συσκευές mobile, ενώ μερικές φορές, ανάλογα με τη ζήτηση, το μερίδιό της μπορεί να φτάσει και πάνω από το 15%.

Αυτό μπορεί να είναι πολύ κακό για τους καταναλωτές, αλλά και για τους κατασκευαστές, ειδικά τους Κινέζους, που θέλουν φτηνά components για να φτιάχνουν φτηνά, ανταγωνιστικά προϊόντα. Απεναντίας, η τραγική είδηση είναι ευκαιρία για… άνοιγμα σαμπάνιας στη Samsung (τρόπος του λέγειν), καθώς το κορεατικό μεγαθήριο που ελέγχει τουλάχιστον τη μισή αγορά μνήμης, τώρα μπορεί να λάβει ακόμη περισσότερες παραγγελίες και σε καλύτερη τιμή. Το θέμα είναι ότι η Samsung έχει πέσει με τα μούτρα στις μνήμες για mobile συσκευές, κι έτσι μπορεί τα PCάκια μας να παραμείνουν με λίγη μνημούλα, μέχρι να πέσουν οι τιμούλες. Γούτσι, γούτσι.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.