Ιοί για Linux σε τιμή ευκαιρίας

Ομάδα Ρώσων κακοποιών διαθέτει ιούς για Linux σε τιμή… σκότωμα!

Ποιος είπε πως δεν υπάρχουν για Linux; Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά όπως ανακάλυψέ η ομάδα ερευνητών RSA, μια ομάδα κακοποιών πουλάει… λύση κατασκευής τους σε τιμή ευκαιρίας!

Πρόκειται για ένα σύστημα κατασκευής κακόβουλού λογισμικού, τύπου trojan, το οποίο ακούει στο όνομα “το χέρι του κλέφτη” – κατά κόσμον, “Hand of Thief”.

Με αυτό, μπορεί να δημιουργήσει κανείς τις δικές του λύσεις επίθεσης στα desktops χρηστών με Linux, ικανά να κλέψουν πληροφορίες απο περισσότερες από 15 διαφορετικές διανομές και οκτώ περιβάλλοντα desktop, όπως το Gnome και το KDE.

Είναι δε σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να κλέβει πληροφορίες από τους browsers του Linux, αισιοδοξώντας – όπως και κάθε παραπλήσιο κακόβουλο λογισμικό – πως… όλο και κάποια στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς θα καταφέρει “να βάλει στο χέρι”.

Ody's thoughts

”Στο χέρι του κλέφτη”. Χα-χα! Ταιριαστό το όνομα..!

Το αστείο, βέβαια, με την όλη υπόθεση, είναι πως λόγω του πώς είναι σχεδιασμένο το Linux, είναι απίστευτα δύσκολο να μπορέσει κάποιος να το μολύνει με κακόβουλο λογισμικό σαν αυτό που μπορεί να παράγει αυτό το πακέτο.

Κι ακόμη κι αν έχει μια μέθοδο για να τα καταφέρει, είναι κομματάκι… ηλίθιο να πληρώσει τις $2000 που ζητούν οι δημιουργοί του πακέτου, για να μπορεί να επιτεθεί στην κατά πολύ μικρότερη μάζα χρηστών με Linux, όταν θα μπορούσε με πολύ λιγότερα χρήματα, να αγοράσει μια λύση η οποία θα μπορούσε να “χτυπήσει” την υπερπολλαπλάσια μάζα χρηστών με Windows.

Ακόμη και έτσι όμως, αποτελεί μια καλή υπενθύμιση πως τίποτα δεν είναι απόρθητο, και πως όσο ασφαλές και αν είναι το Linux, και αυτό… τις έχει τις μικρο-τρυπούλες του, που ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Ody's thoughts

Συμπέρασμα; Μην επαναπαύεστε ποτέ. Οι κακοί παραφυλάνε! Και το ότι “έχεις Linux που είναι ασφαλές” ΔΕΝ σημαίνει και πως αποκλείεται να συναντήσεις ποτέ το οποιοδήποτε πρόβλημα και πως, άρα, μπορείς να κάνεις ό,τι σου καπνίσει δίχως συνέπειες. Μπάμπη, πάρε το όπλο σου!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.