Lavabit και Silent Mail κατεβάζουν ρολά

24 ώρες μετά το κλείσιμο της υπηρεσίας κρυπτογραφημένου e-mail, Lavabit, την ίδια μοίρα ακολουθεί και η παρόμοια υπηρεσία, Silent Mail.

Το Lavabit ήταν η υπηρεσία που χρησιμοποίησε ο Edward Snowden για να επικοινωνήσει με διάφορα άτομα κατά την παραμονή του στη Μόσχα, προσπαθώντας να σπάσει την απομόνωση στην οποία είχε περιέλθει εξαιτίας της δίωξής του από τις Αμερικανικές Αρχές.

Το Lavabit στοχοποιήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και φαίνεται ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες ασκήθηκαν αφόρητες πιέσεις στον ιδιοκτήτη του Lavabit, Ladar Levison, να σπάσει το απόρρητο των e-mails και να παραδώσει στις Αρχές όλα τα δεδομένα του. Ο Levison προφανώς αρνήθηκε να συνεργαστεί, όπως έχουν κάνει με πειθήνιο τρόπο Google, Microsoft και λοιποί και έτσι οδηγήθηκε στην απόφαση να κλείσει το Lavabit.

Quote:

Έχω αναγκαστεί να πάρω μια δύσκολη απόφαση: να γίνω συνένοχοι σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να το βάλω στα πόδια μετά από σχεδόν δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς, κλείνοντας το Lavabit. Μετά από έντονη ψυχική αναζήτηση, έχω αποφασίσει να αναστείλω τη λειτουργία του. Μακάρι να μπορούσα νομίμως να μοιραστώ μαζί σας τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή μου. Δεν μπορώ. Αισθάνομαι ότι αξίζετε να ξέρετε τι συμβαίνει, σύμφωνα με την πρώτη τροπολογία (ενν. Του Συντάγματος των ΗΠΑ) υποτίθεται ότι θα μου εγγυηθούν την ελευθερία να μιλήσω σε καταστάσεις σαν αυτή. Δυστυχώς, το Κογκρέσο έχει περάσει νόμους που λένε το αντίθετο. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μπορώ να μοιραστώ τις εμπειρίες μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, αν και έχω κάνει δύο φορές τα κατάλληλα αιτήματα. Τι πρόκειται να συμβεί τώρα; Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της σχετικής γραφειοκρατίας που απαιτείται για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το Σύνταγμα στο Εφετείο. Μια ευνοϊκή απόφαση, θα μου επιτρέψει να αναστήσω το Lavabit ως μια αμερικανική εταιρεία. Αυτή η εμπειρία με δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: με τη δράση του Κογκρέσου και ένα ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, θα ήθελα να σας συστήσω να μην επιστεύεστε τα προσωπικά δεδομένα σας σε μια εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο CEO της εταιρείας Silent Circle, Michael Janke, δεν περίμενε τα γεράκια να του «ραμφίσουν» την πόρτα, προτίμησε να βάλει λουκέτο στη δική του υπηρεσία ασφαλούς e-mail, προληπτικά.

Quote:

Υπάρχουν μερικά, πολύ υψηλού προφίλ άτομα στο Silent Circle-και εννοώ πολύ στοχευμένα άτομα, από αρχηγούς κρατών, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από πολλές χώρες. Θέλαμε να είμαστε προνοητικοί γιατί ξέραμε ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση θα μας κυνηγούσε, λόγω του μεγάλου πρεστίζ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας-πόσο μάλλον τα “ιδιαίτερα στοχευμένα άτομα υψηλού προφίλ.” (Οι άλλες υπηρεσίες) είναι απολύτως ασφαλείς και καθαρές, το Silent Phone, Silent Text και Silent Eyes , αλλά το e-mail έχει σπάσει γιατί η κυβέρνηση μπορεί να μας αναγκάσει να παραδώσει ό, τι έχουμε. Έτσι, για την προστασία όλων και να τους οδηγήσουμε να χρησιμοποιήσουν τα άλλες τρία peer to peer προϊόντα, πήραμε την απόφαση να το κάνουμε αυτό πριν εμφανιστούν οι άνδρες με [SIC] τα κοστούμια. Τώρα, είναι εντελώς κλειστά και δεν μπορούν να πάρουν από τίποτε από εμάς ή να μας αναγκάσουν να τους παραδώσουμε, δεν έχουμε κυριολεκτικά τίποτα πουθενά.

Νομίζω ότι δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα για να δείξουμε πόσο έχει χοντρύνει το παιχνίδι…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.