Το Facebook φτιάχνει συμμαχία για οικουμενικό φτηνό Internet

Το internet.org είναι η νέα συμμαχία στην οποία πρωτοστατεί το Facebook, και η οποία αποσκοπεί στη διάδοση του Internet σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος. Η συμμαχία αυτή που περιλαμβάνει εταιρείες όπως Ericsson, Nokia και Samsung θέτει συγκεκριμένους, αλλά και ταυτόχρονα πολύ ευρείς και μακροπρόθεσμους στόχους, κι έτσι δεν πρέπει να περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον προσδιορισμό αυτής της συμμαχίας, οι εταιρείες θα συνεργάζονται δουλεύοντας πάνω σε κοινά projects, μοιραζόμενες τεχνογνωσία και κινητοποιώντας τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις ώστε πραγματικά ο πλανήτης να δικτυωθεί απ’ άκρου σ’ άκρο.

Το θέμα είναι ότι, παρότι φαινομενικά αυτή η προσπάθεια δείχνει εξαιρετικά ευγενής και φιλόδοξη, στην πράξη προσκρούει πάνω σε διάφορα συμφέροντα, οικονομικά και πολιτικά. Ενδεικτικά, ένα ανάχωμα αποτελούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται, καθώς στόχος του Facebook είναι η καθιέρωση flat rates και πολύ φτηνών data plans, έτσι ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως τα social networks.

Galacticus's thoughts

Προσωπικά με ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο να επιτύχουν τέτοια κινήματα και προσπάθειες, όσο ουτοπικά κι αν είναι, παρά τα γυαλιά και τα μπιφτέκια του Sergey Brin.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.