Τέρμα στα Windows και τη JavaScript συμβουλεύει το TOR Project

Η πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε το δίκτυο TOR από το FBI οδήγησε το TOR Project στο να προτείνει το εξής απλό: σταματήστε να χρησιμοποιείτε Windows και Javascript.tor project logo

Με άλλα λόγια, όσο μα όσο δίκιο και αν έχουν οι υπεύθυνοι του TOR Project, αυτό που λένε, στην πράξη, είναι “σταματήστε να χρησιμοποιείτε το δημοφιλέστερο λειτουργικό του πλανήτη, που βρίσκεται στο, πόσο, 80% των υπολογιστών του πλανήτη, και τη δημοφιλέστερη γλώσσα δημιουργίας δυναμικών εφαρμογών, που επίσης χρησιμοποιείται στο, πόσο, 90% των sites του πλανήτη, και υιοθετήστε άλλες, ασφαλέστερες λύσεις”.

Όπως, να υποθέσουμε, μια κακοσχεδιασμένη, ασταθή και προβληματική διανομή του Linux, που μπορεί να μην τρέχει ό,τι και τα Windows, μπορεί να μην κάνει ό,τι και τα Windows, μα θα έχει να μας παρουσιάσει τουλάχιστον πέντε όμορφα wallpapers που η Γραφίστρια Κατίνα, ξαδέλφη του δημιουργού της διανομής, αντέγραψε με το Gimp από το Mac OS – αλλά στο πιο περδικαλί τους. Α, ναι: και το Flash αντί της JavaScript.

Ή, μάλλον, όχι: ΚΑΙ το Flash το έχουν κράξει πως είναι ανασφαλές (δικαιολογημένα), οπότε η λύση είναι να παρατήσουμε, γενικώς, τις “δυναμικές εφαρμογές” στο web και τα αλληλεπιδραστικά sites, και να επιστρέψουμε στην εποχή της Geocities. “Για να είμαστε ασφαλείς”.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να ξεκουνηθούν οι υπεύθυνοι του project και να αρχίσουν ΑΥΤΟΙ να συνεργάζονται στενότερα με projects όπως ο Firefox της Mozilla, αφού μέσω αυτού του συνδυασμού, Firefox-με-TOR, δυο κατά τα άλλα open source projects, εμφανίστηκε το πρόβλημα που εκμεταλλεύτηκε το FBI για να “τσιμπήσει” τα στοιχεία του δικτύου τους, ώστε να εξαφανιστούν τέτοια προβληματάκια, αντί να προτείνει να επιλέξουμε ΕΜΕΙΣ εναλλακτικές λύσεις “για να έχουμε περισσότερη ασφάλεια”;

Όταν επιλέγουμε συνειδητά μια λύση σαν τη δική τους “για να μας παράσχει ασφάλεια” και αυτό ΔΕΝ γίνεται, και η δικαιολογία τους είναι “ααα, φταίνε τα άλλα που χρησιμοποιείς, αυτά που χρησιμοποιείς και εσύ και όοοολος ο άλλος κόσμος εδώ και 15 χρόνια, άλλαξε τα”, αυτό που θα κάνει ο κόσμος δεν είναι να τα αλλάξει. Θα είναι να ξεχάσει το TOR, που standard θα είδε σημαντική μείωση χρηστών μετά από αυτό το τελευταίο φιάσκο.

Με άλλα λόγια, η λογική είναι η εξής απλή: ή θα βρει το TOR Project έναν τρόπο να συνεργάζεται με αυτά που ήδη έχει και ήδη χρησιμοποιεί ο κόσμος, είτε ας μας αδειάσει τη γωνιά. Διότι όσο δίκιο και αν έχουν στο ότι “τα Windows και η JavaScript είναι ανασφαλή”, εκατομμύρια χρήστες και επιχειρήσεις στον κόσμο βασίζονται σε αυτά, και όχι, δεν θα ακυρώσουν τα πάντα και θα επανεφεύρουν τον τροχό επειδή οι διαχειριστές του TOR Project βαριόντουσαν να μιλήσουν με τους διαχειριστές του Firefox και “φόρτωσαν” το πρόβλημα αποκλειστικά στη JavaScript και τα Windows.

Και, για να το θέσουμε διαφορετικά πριν μας κράξουν οι οπενσωρσάδες τις παρέας, ο Chrome ΓΙΑΤΙ δεν είχε πρόβλημα; Ο Opera; Κάποιος άλλος browser; Εκείνοι ΔΕΝ τρέχουν σε Windows; ΔΕΝ υποστηρίζουν JavaScript;

Ody's thoughts

Και με αυτό, το TOR Project μόλις έπεσε κατά 9 μονάδες (από τις 10) στα μάτια μου. “Μπού-χου, μαμάααα, φταίνε οι άαααλλοι, όχι εγώ”.

Update

Ένα λάθος κλικ και ΤΣΟΥΠ! Το άρθρο “ανέβηκε” χωρίς εικόνες. Sorry. Διορθώθηκε.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.