Εποπτευόμενοι λογαριασμοί στον Google Chrome

Ένα νέο είδος λογαριασμών με περιορισμένα δικαιώματα έρχεται στον δημοφιλή browser της Google.chromebook pixel

Το όνομα τους θα είναι Supervised Accounts, και θα είναι ενα νέο είδος περιορισμένων λογαριασμών, που δεν θα μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα στη συσκευή που βρίσκονται. Για αυτά, θα χρειάζονται την άδεια ενός λογαριασμού που θα έχει περισσότερα δικαιώματα.

Και το πιθανότερο είναι πως αυτός θα ακούει στο όνομα μαμά η μπαμπά. Διότι ποιά καλύτερη χρήση για μια τέτοια δυνατότητα από ότι ο έλεγχος της πρόσβασης των παιδιών σε μια συσκευή; Ή, μάλλον… Όχι. Όχι ακριβώς.

Προφανώς, τα τέκνα δεν θα περιορίζονται και τόσο πολύ από τον ίδιο τον browser στο τι θα μπορούν να κάνουν σε ένα λειτουργικό σύστημα όπως τα Windows και το Linux. Σε αυτά, ο browser είναι απλά “άλλο ένα πρόγραμμα”, και όχι άρρηκτο τμήμα του ίδιου του λειτουργικού συστήματος, και έτσι έχει έλεγχο μόνο στον εαυτό του. Άρα, στην καλύτερη, ο “χρήστης-με-έλεγχο” (στο 99% των περιπτώσεων, “ο γονέας”) θα μπορεί να περιορίσει τον “χρήστη-χωρίς-έλεγχο”) (στο 98% των περιπτωσεων, “το τέκνο”, στο άλλο 1%… “τον άλλο γονέα”) από το να εγκαταστήσει το αγκρυμπέρντζ στον browser.

Σε ένα λειτουργικό όπως το Chrome OS, όμως, της ίδιας της Google, ο περιορισμός πρόσβασης μέσα από τον browser, είναι ταυτόσημος με τον περιορισμό πρόσβασης στο λειτουργικό σύστημα. Διότι ο browser είναι το λειτουργικό σύστημα (ή, έστω, το “κέλυφος” του).

Έτσι, καλή και χρήσιμη η νέα αυτή τη λειτουργία, αλλά μάλλον θα είναι ανούσια σε Windows και Linux, ενώ αντίθετα, υπερβολικά χρήσιμη σε όσους υπολογιστές τρέχουν το Chrome OS της ίδιας της Google.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.