Η βαλίτσα που τρώει λεφτά και φτύνει Bitcoins

Ένα group hackers έφτιαξε μια βαλίτσα που μετατρέπει τα λεφτά σας σε εικονικό ρευστό

Το Bitcoin παίρνει τη θέση του στον πίνακα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς μαθαίνουμε ότι οι χρηματιστές που χρησιμοποιούν τα εργαλεία του Bloomberg, έχουν ήδη στη θέση τους το σχετικό εργαλείο που τους δείχνει ανά πάσα στιγμή την ισοτιμία του εικονικού νομίσματος με τα άλλα εθνικά νομίσματα.

Καθώς το Bitcoin μπαίνει σιγά-σιγά στη mainstream αγορά, όλο και περισσότερος κόσμος μαθαίνει για την ύπαρξή του, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που κατανοούν τον τρόπο δημιουργίας και διακίνησής του. Ένας hacker από το Michigan των ΗΠΑ με την επωνυμία Garbage μαζί με την ομάδα TwoSixNine, έφτιαξαν μια περίεργη βαλίτσα, η οποία δέχεται νομίσματα και τα μετατρέπει σε Bitcoins. Η βαλίτσα περιέχει ένα Raspberry Pi που συνδέεται στο web με ένα 4G modem και εκτελεί τη μετατροπή μέσω του ανταλλακτηρίου Mt.Gox, του πιο γνωστού ανταλλακτηρίου Bitcoin. Μάλιστα τυπώνει και τη σχετική απόδειξη καθώς ενσωματώνει mini printer και η οποία περιλαμβάνει το QR code το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε τις συναλλαγές σας με Bitcoins. Η βαλίτσα επιδείχθηκε στην ετήσια συγκέντρωση hackers, Def Con.

Το πρόβλημα με το Bitcoin είναι ότι η ισοτιμία του με τα άλλα ρυθμιζόμενα νομίσματα είναι ευαίσθητη σε μεταβολές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Αν π.χ. σήμερα ένα Bitcoin αντιστοιχεί σε 100 ευρώ, αύριο μπορεί ξαφνικά να πέσει στο μισό, αν υπάρξει μια σοβαρή νομική εξέλιξη, μια παρέμβαση από τραπεζικά ή κρατικά θεσμικά όργανα ή αν διαδοθεί μια αρνητική είδηση γύρω από αυτό.

Και οι αρνητικές ειδήσεις δεν είναι και λίγες για το Bitcoin: η πιο πρόσφατη αφορά την έλλειψη ασφάλειας των περισσότερων Android apps που χρησιμοποιούνται για συναλλαγές με Bitcoin. Δεν έχω πληροφορίες για το πόσο επηρέασε αυτή η είδηση την αξία του εικονικού νομίσματος, αφού η είδηση μόλις κυκλοφόρησε. Πάντως, αν η ασφάλεια των συναλλαγών επηρεάζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τα καπρίτσια του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των συναλλαγών, σίγουρα δεν είναι και ότι το καλύτερο για την εδραίωση κλίματος αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης γύρω από το Bitcoin.

(εικόνες: The Verge)

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.