Άλλη μια άστοχη αρνητική διαφήμιση από τη Microsoft

W3_white_case_Lft

Η Microsoft αντιπαραθέτει ξανά ένα tablet της δικής της συνομοταξίας με το iPad Mini, το οποίο έχει σαρώσει την αγορά. Και χάνει διπλά: και στο επικοινωνιακό μέρος και στο πραγματιστικό. Καταρχάς, το νέο κλιπάκι αρνητικής διαφήμισης.

Καταλαβαίνει κανείς την ανοησία της: το iPad Mini έχει μυριάδες apps και απίθανα games, δεν είναι ένα e-book reader πολυτελείας. Από την άλλη, το Windows tablet έχει μεν Office και το καινούριο παιχνίδι HALO, αλλά από ‘κει και πέρα… τι;;;

Το δεύτερο ατόπημα είναι ότι συγκρίνει το premium iPad Mini με ένα μέτριας ποιότητας tablet, το Acer Iconia W3. Η μέτρια ποιότητα συνάγεται από τα reviews που έχουν δει το φως μέχρι σήμερα και αφορά κυρίως την ποιότητα της οθόνης, τα απαράδεκτα 3D graphics, το αδύναμο hardware, το βάρος και το πάχος, ιδίως συγκρινόμενο με το iPad Mini. Και φαίνεται ότι είναι κρίμα, γιατί ενώ στη θεωρία είναι ένα ενδιαφέρον concept, προδίδεται από λίγα, αλλά σοβαρά μειονεκτήματα.

Μπορεί το Iconia W3 να κοστίζει πλέον 299 δολλάρια (από τα αρχικά 379 με 32GB αποθηκευτικού χώρου), έναντι 429 του iPad Mini, στις ΗΠΑ, αλλά τρέχει πλήρη έκδοση των Windows 8 32bit που αποδεικνύεται βαρύ για τον αδύναμο επεξεργαστή Atom και τα μόλις 2GB RAM. Θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο αποδοτικά ως tablet μέσα από το «metro» interface, αλλά οι εφαρμογές εκεί δεν καλύπτουν κάθε ανάγκη και επιθυμία, όπως γίνεται στο iOS και το Android.

Έτσι, το παράδοξο είναι ότι, ενώ φαινομενικά η MS έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα που λειτουργεί και ως PC και ως tablet, αποτυγχάνει, επειδή ακριβώς πάσχει και στις δύο εκφάνσεις. Αντιθέτως η Apple έχει πετύχει απόλυτα το στόχο της, χωρίς να περιπλέκει τα πράγματα.

Galacticus's thoughts

Προσωπικά θα ήμουν απόλυτα ευχαριστημένος με τα Atom μηχανάκια που τρέχουν full Windows 8, αρκεί να μη θυσίαζαν τόσο πολύ την ποιότητα της οθόνης και των 3D graphics στο desktop. Η επιλογή του PowerVR SGX 545 ως GPU είναι τραγική, γιατί το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο διαλύει κάθε ελπίδα για συμβατότητα με Windows desktop games, αλλά ακόμη και 2D games, καθώς έχει πολλά προβήματα με το DirectX.

Από την άλλη, σαν εργαλείο παραγωγικότητας, έχει Office, συνδέεται με πολλά περιφερειακά, τρέχει εφαρμογές x86, αλλά η ελάχιστη μνήμη και ο αδύναμος Atom Z2760 σε προσγειώνει ανώμαλα στην πραγματικότητα. Είναι λιγάκι σαδιστικό, να σου υπόσχεται κανείς πλήρη συμβατότητα με καθαρόαιμα Windows, σε φτηνό tablet, με πλήρες multitouch, και στην πράξη να σου ακυρώνει τις προσδοκίες. Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσεις πολύ για να τα κάνεις μαντάρα, όταν έχεις στη διάθεσή σου όλη την τεχνολογία και το software. Α, ρε Microsoft, το φελέκι μου μέσα!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.