Τα δεδομένα σας είναι απολύτως ασφαλή στο Internet…

…τα έχουμε όλα σε backup στους servers της NSA!

Δεν υπάρχει, ίσως, πιο ταιριαστή περίπτωση από αυτήν εδώ, για να πούμε ότι “μερικές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία“: το δίκτυο κατασκοπείας της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), όχι μόνο φαίνεται ότι πιστοποιείται, αλλά και η έκτασή του αναδύεται τερατώδης, καλύπτοντας όλον τον πλανήτη, με συγκεκριμένα στοιχεία.

Αυτά τα στοιχεία φαίνονται σε ένα νέο απόρρητο έγγραφο με πηγή τον Edward Snowden, το οποίο αποκαλύπτει τα τεράστια πλοκάμια του δικτύου παρακολούθησης των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με το έγγραφο, το δίκτυο εκτείνεται σε 150 χώρες, μέσα στις οποίες φαίνεται να περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με 700 εγκαταστάσεις servers ικανές να αντλούν και να αναλύουν δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Internet αλλά και τεράστιο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων, δεδομένα που αποθηκεύονται και αναλύονται από ομάδες πρακτόρων.

Εξίσου εντυπωσιακό, όσο και ανατριχιαστικό είναι ότι σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο μπορεί κανείς να δει στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, έχει εκπονηθεί ένα λεπτομερέστατο και εκτενέστατο δίκτυο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, το οποίο καθηδηγείται από το πρόγραμμα με την ονομασία XKeyscore. Πού στηρίζω το χαρακτηρισμό “ανατριχιαστικό”; Μα στην απίστευτη ευκολία με την οποία το πρόγραμμα επιτρέπει στον κάθε μυστικό πράκτορα να υποκλέπτει ότι είδους δεδομένα θέλει, οποιασδήποτε μορφής και από οποιοδήποτε δίκτυο.

Αν κατάλαβα καλά το μέγεθος της τρομακτικής απλότητας με την οποία διαλύεται κάθε φραγή προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, ο πράκτορας έχει μπροστά του, όχι ένα διαστημικό interface που βγήκε από το Operation Swordfish, αλλά μια απλή φόρμα με λίγα πεδία, το απόλυτο minimum μιας εφαρμογής που φτιάχνει ένας αρχάριος προγραμματιστής. Σε ένα πεδίο γράφει το username αυτού που θέλει να παρακολουθήσει, σε ένα άλλο το domain του e-mail του και σε ένα τρίτο πεδίο την αιτιολογία για την παρακολούθηση. Αιτιολογικό που μπορεί να είναι “ύποπτος για τρομοκρατικές ενέργειες”. Έτσι απλά. Χωρίς εντάλματα, χωρίς εγκρίσεις, χωρίς διαδικασίες, νομότυπες ή εσωτερικές. Και μετά τα δεδομένα αρχίζουν να ρέουν…

Το πρόγραμμα διαθέτει μηχανισμούς διείσδυσης σε όλα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας του Internet και έχει έτοιμα “μεταφραστικά” εργαλεία για να μορφοποιήσει τα δεδομένα που αντλεί και να τα προβάλει ανάλογα με το είδος τους, εικόνα, βίντεο, ήχος κλπ. Περιέχει προβλέψεις για απόσπαση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ή αντιγραφή ολόκληρων βάσεων δεδομένων. Περιέχει μηχανισμούς για την ταυτοποίηση ατόμων με βάση τα metadata των δεδομένων, όπως γεωγραφικές, χρονολογικές πληροφορίες, ονόματα δημιουργών κοκ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συνδυάσει όλα αυτά τα δεδομένα με συγκεκριμένους στόχους, π.χ. την καταγραφή των κινήσεων ενός ατόμου, ή την πορεία των δραστηριοτήτων του.

Ακόμη και στη χειρότερη περίπτωση που τα δεδομένα που έρχονται, φτάνουν στον πράκτορα κρυπτογραφημένα ή αποσπασματικά, το πρόγραμμα εμπεριέχει όλα τα κατάλληλα “plugins” και τους μηχανισμούς αποκωδικοποίησης, ώστε να το επανακτήσει, να αντιληφθεί το είδος του, π.χ. μια συνομιλία μέσω Skype και να την αναπαράγει με τον κατάλληλο viewer.

Το έγγραφο που περιγράφει το πρόγραμμα XKeyscore ανάγεται στο 2008 και έτσι είναι βέβαιο ότι στα 5 χρόνια που επακολούθησαν, η εμβέλειά του και η διεισδυτικότητά του θα διευρύνθηκαν. Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά ευέλικτο, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες παρακολούθησης: μπορεί να ρυθμιστεί είτε να συλλέγει λίγα, αλλά από πολλαπλές πηγές, δεδομένα, ή να εστιάσει σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων και να εισχωρήσει εις βάθος στις ηλεκτρονικές τους δραστηριότητες.

Το έγγραφο, που αποτελεί επί της ουσίας έναν εσωτερικό οδηγό για τους πράκτορες, έτσι ώστε να εξοικειωθούν με τις λειτουργίες και τις πρακτικές του XKeystroke, αποπνέει μια απίστευτη ψυχρότητα, μεθοδικότητα και κλινική αποτελεσματικότητα: θα μπορούσε να είναι ένα τυπικότατο εταιρικό εγχειρίδιο για τους υπαλλήλους μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να μάθουν τις δομές και τους μηχανισμούς της. Εδώ όμως ο απώτερος στόχος δεν είναι η επίτευξη μεγαλύτερης παραγωγικότητας και κερδών, αλλά η αποτελεσματικότερη διάλυση των ορίων ασφαλείας όλων των ηλεκτρονικών μας επικοινωνιών.

Αυτό ήταν λοιπόν, η Αποκάλυψη ήρθε: σηκώστε τα λεφτά από τις τράπεζες και μετατρέψτε τα σε χρυσό, ξηλώστε Ethernet, routers, WiFi, MiFi, Tzifi, συμβουλευτείτε τα Δελφικά Εγχειρίδια Επιβίωσης (ειδικά το 2ο τόμο, κεφάλαιο 3, “Ανακυκλώνοντας τα ούρα σας για πόσιμο νερό” και δρόμο για τα βουνά!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.