Νέα μέθοδος επικοινωνίας αποκλειστικά με τις… κόρες των ματιών!

Μια νέα τεχνολογία επιτρέπει σε ατόμα με ολική παράλυση να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μονάχα το μέγεθος της κόρης των ματιών τους.Artistic Eye

Το σύστημα, που ανέπτυξαν ερευνητές στην Γερμανία, επιτρέπει στους ασθενείς που πάσχουν από ολική παράλυση, να χρησιμοποιούν το μέγεθος της κόρης των ματιών τους, για να επικοινωνούν, απαντώντας ναι και οχι, σε απλές ερωτήσεις.

Μα, πώς είναι δυνατόν να ελέγχει κανείς το μέγεθος της κόρης των ματιών του κατά βούληση; Δεν είναι – όχι εύκολα. Και για αυτό σκαρφίστηκαν ένα πανέξυπνο τέχνασμα.

Το σύστημα αποτελείται από ένα ζευγάρι γυαλιών, εξοπλισμένο με μια κάμερα, η οποία “κοιτάζει” μέσα στα μάτια των ασθενών. Εκμεταλλευόμενοί το ότι η κόρη των ματιών αλλάζει μέγεθος, ανάλογα με το πόσο χρησιμοποιεί κανείς τον εγκέφαλο του, οι επιστήμονες σκέφτηκαν το εξής όμορφο κολπάκι:

Μια ρομποτική φωνή, λέει τη λέξη “ναι”, και μετά παρουσιάζεται ένα μαθηματικό πρόβλημα στον ασθενή. Το ίδιο συμβαίνει αμέσως μετά, με την λέξη “όχι”.

Ακόμη και αν ο ασθενής δεν μπορεί να κινηθεί, αν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει στον γύρω του κόσμο, αλλά όχι και να επικοινωνήσει με αυτόν – όντας “παγιδευμένος” στο σώμα του, αυτό δεν σημαίνει και πως δεν μπορεί να σκεφτεί. Επιλέγοντας συνειδητά να λύσει το ένα από τα δύο μαθηματικά προβλημάτα, ουσιαστικά επιλέγει τη μια απο τις δύο λέξεις που είχαν προηγηθεί αυτών: το ναι ή το όχι.

Έτσι “επιλέγει”: λύνοντας το πρόβλημα, που σημαίνει πως λειτουργεί περισσότερο ο εγκέφαλος του, που οδηγεί σε διαστολή της κόρης του ματιού, που με τη σειρά της “διαβάζεται” από την κάμερα ώστε να αναγνωριστεί ποιό από τα δυο προβλήματα, ποιές από τις δυο λέξεις επέλεξε συνειδητά.

Δυστυχώς, όμως, ενώ στη θεωρία όλα είναι όμορφά και ανθηρά, οι δοκιμές που έγιναν με ασθενείς που ήταν αποκλεισμένοι στον εαυτό τους, δίχως τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, δεν έδειξαν και τόσο καλά αποτελέσματα.

Αντίθετα, το σύστημα λειτούργησε κανονικά με άτομα τα οποία δεν είχαν κινητικά προβλήματα.

Όπως και να ‘χει, πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, και έξαλλου και η δημιουργοί της παραδέχονται ότι είναι το πρώτο βήμα, και χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.