Κοίτα με να σε κοιτώ!

Ομάδα Ελβετών ερευνητών ισχυρίζεται πως έλυσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στην επικοινωνία μέσω βίντεο: το ότι ο καθένας κοιτάζει… όπου να ναι!Skype 002

Το πρόβλημα οφείλεται προφανώς στο ότι όταν μιλάμε μέσω βίντεο, ο καθένας δεν κοιτάζει στην κάμερα, άλλα το πρόσωπο του συνομιλητή, στην οθόνη του. Η μικρή απόσταση της κάμερας από το πρόσωπο κάνει ακόμη εντονότερο και ενοχλητικό το ότι τα μάτια του συνομιλητή “δεν κάνουν επαφή” από ό,τι αν, για παράδειγμα, μιλούσε μέσω κάμερας στην τηλεόραση του, σε απόσταση μεγαλύτερη από τρία μέτρα.

Το λογισμικό της ομάδας πρώτα ολοκληρώνει μια αναγνώριση προσώπου, και στη συνέχεια, “κόβει” το κάθε πρόσωπο που αναγνώρισε, εφαρμόζει, σε πραγματικό χρόνο, μια μικρή αλλαγή της γωνίας του, ώστε να φαίνεται πως κοιτάζει ακριβώς στην κάμερα, και το ξανά κολλάει στο βίντεο. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι ορατά στον συνομιλητή, καθώς συμβαίνουν.

Skype 001

Όπως αναφέρει και το Gizmodo, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί κανείς κάτι τέτοιο, αλλά η συγκεκριμένη ομάδα αισιοδοξεί πως η δική τους πρόταση, που βασίζεται μόνο σε λογισμικό, σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιείται ακόμη και σε μικρές συσκευές, όπως smartphones και tablets, που δεν θα απαιτεί ακριβές πατέντες, εξαρτήματά, ειδικό εξοπλισμό.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.