Η Samsung στριμώχνει ένα Terabit μνήμης σε ένα μόνο τσιπάκι NAND

Όπως ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου της, η Samsung μόλις ξεκίνησε την προαγωγή ενός νέου NAND chip που επεκτείνει κάθετα τη χωρητικότητά του. Το “κάθετα”… κυριολεκτικό!Samsung vnand

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η Samsung, για να το θέσουμε απλά, είναι να τοποθετεί πάρα πολλές… φέτες μνήμης NAND τη μια πάνω από την άλλη. Έτσι, η συνολική χωρητικότητα τους να αθροίζεται, και… Και φτάνουμε στο 1Tb του τίτλου μας!

Η τεχνολογία ακούει στο όνομα V-NAND, με το “v” εκ του “vertical”, “κάθετο”, και τα τσιπάκια κατασκευάζονται σε κλίμακα 10nm. Η minimum πυκνότητα τους είναι τα 128Gb ανά τσιπάκι, και… από εκεί ανεβαίνουμε.

Τα παραδοσιακά τσιπάκια NAND συνήθως βασίζονται συνήθως χρησιμοποιούν floating gate transistors για τις εγγραφές και διαγραφές δεδομένων σε αυτά. Αυτό έχει ως αναπόφευκτο επακόλουθο πως κάποιο φορτίο παραμένει στα τσιπάκια και, μακροπρόθεσμα, “διαβρώνει” τις ικανότητες τους, φτάνοντας στο σημείο να μην μπορούν να γράψουν ή διαβάσουν δεδομένα αξιόπιστα. Και το πρόβλημα χειροτερεύει όσο μικραίνει το μέγεθος τους.

Η πρόταση της Samsung βασίζεται στην εναλλακτική τεχνολογία Charge Trap Flash, που εξαφανίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα, με αποτέλεσμα η δική της πρόταση να παρουσιάζει, κατά την ίδια, μέχρι και διπλάσιο μέσο όρο ζωής, που αισιοδοξεί πως μπορεί να φτάνει μέχρι και στο… δεκαπλάσιο σε σχέση με τα σημερινά τσιπάκια NAND.

Η εταιρεία προβλέπει πως η χρήση τους θα μπορέσει, για παράδειγμα, να οδηγήσει στην εμφάνιση SSDs στην οικεία, πια, μορφή των 2,5” με αρκετά χαμηλότερο κόστος, και μεγέθη που θα έχουν για… ανέκδοτο το 1TB.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.