Αντίο Steve Ballmer, είσαι ανεπανάληπτος, θα μας λείψεις :(

Η είδηση ότι ο Steve Ballmer θα αποχωρήσει μέσα στο 2014 από τη θέση του προέδρου της Microsoft, μόνο θετική μπορεί να αποβεί, όχι μόνο για την εταιρεία, αλλά για όλους μας. Οι στρατηγικές επιλογές που έγιναν στη Microsoft επί προεδρίας του, όχι μόνο την εμπόδισαν από το να διατηρήσει την πρωτοπορία της σε κλάδους που είχε ήδη την πρωτιά, αλλά και να χάσει όλες τις ευκαιρίες που είχε για να μπει δυναμικά πρώτη σε “παρθένες” αγορές με προϊόντα και υπηρεσίες που δεν υπήρχαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Apple και η Google, κατά κύριο λόγο, να την ξεπεράσουν σε όλα τα επίπεδα.

ballmer-telemarketing

Ο σκοπός μου, παρόλα αυτά, δεν είναι να αναλύσω τους λόγους που πιστεύω ότι ήταν καιρός ο Steve Ballmer να παραιτηθεί. Θέλω να δείξω απλώς πόσο θα μου λείψει η φυσιογνωμία του και η φαινομενικά αστείρευτη ικανότητά του να γίνεται ρεζίλι των σκυλιών προκειμένου να στηρίξει τις θέσεις του. Και αυτή η παντελής έλλειψη επικοινωνιακής ικανότητας ήταν εξαιρετικά κρίσιμη ώστε στα μάτια του κόσμου, η Microsoft να ταυτιστεί με τη μετριότητα, την έλλειψη οράματος, δημιουργικότητας και γούστου. Την ίδια στιγμή που ο Steve Jobs λατρεύθηκε ως γκουρού και σαγηνευτής του πλήθους, δίνοντας μαγική διάσταση στα, ομολογουμένως, πρωτοποριακά προϊόντα του.

1986: Ο Ballmer διαφημίζει τα Windows 1.0 με την ίδια μαεστρία που ο μανάβης της λαϊκής αναφωνεί, “τα καρπούζια του Βαγγέλη είναι ζάχαρη και μέλι”

2001: Στο ίδιο μοτίβο κινείται η διαφήμιση των Windows XP: για να καταλάβω καλά, αυτό είναι φόρος τιμής στο καρακιτσαριό της προηγούμενης διαφήμισης;

2007: To iPhone έχει ανακοινωθεί, ο κόσμος έχει μείνει κάγκελο και ο Ballmer το περιφρονεί και εν ολίγοις λέει ότι θα αποτύχει. Ή αλλιώς “το παγόβουνο έχει φανεί στον ορίζοντα, αλλά εμείς συνεχίζουμε πρόσω ολοταχώς…”.

2008: Είναι ωραίο να υπερασπίζεσαι ένα αποτυχημένο λειτουργικό σύστημα (Vista), ένα απαρχειωμένο μέσο αποθήκευσης (DVD) και ταυτόχρονα να περιφρονείς ένα πρωτοφανές form factor (MacBook Air) που αποδείχθηκε ότι προλείανε το δρόμο για όλα τα ultrabooks.

2010: Ένας τσαντισμένος Ballmer παραδέχεται ότι το iPad έχει πιάσει την Microsoft στον ύπνο, αλλά επιμένει ότι δεν έχει πληκτρολόγιο. Άσχετο ότι ο κόσμος το αγοράζει σαν παλαβός. Άσχετο ότι έθαψε τα netbooks. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΛΕΜΕ!!

2011: Άλλο ένα εύστοχο σχόλιο, αυτή τη φορά για το Android. Ξέρουμε φυσικά ότι αυτή τη στιγμή είναι το Νο.1 mobile OS του πλανήτη. Ο Ballmer τραβάει ζόρι για αυτό.

Και τα αγαπημένα μου κλιπάκια: ο Steve Ballmer διαπιστώνει (;) ότι είναι κακή ιδέα να ανακατεύεις κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνες και Redbull, αφού έχεις φάει μισό ταψί μπακλαβά και μάλιστα ΧΩΡΙΣ να έχεις βάλει Rexona. Κυρίες και κύριοι, ο ένας, ο μοναδικός, ο ανεπανάληπτος, ο υπερκινητικός, υπερφυσικός μπεμπές!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.