Ώρα να πέσουμε από τα σύννεφα…

Δημοσίευμα του Κώστα Παπαδάκη [http://www.u-topia.gr].

Quote:

Ήταν πραγματικά εντυπωσιακά τα πανηγυρικά εγκαίνια, η επίδειξη των μέτρων και εγκαταστάσεων ασφαλείας στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004, επίδειξη που έγινε μπροστά στους εκπροσώπους των μυστικών υπηρεσιών των «7+1», την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και την αμερικανική εταιρεία που είχε την ευθύνη όλου του έργου.
Ο στόχος ήταν ένας πολίτης στην προβλήτα του Αγίου Διονυσίου που η κάμερα έδειχνε ότι στεκόταν σε αναμονή του πλοίου. Μέσα σε τρία δευτερόλεπτα στην πρώτη οθόνη υπήρχε ολόσωμη φωτογραφία του και στη δεύτερη διακρινόταν καθαρά το πρόσωπό του από απόσταση ενός μέτρου. Μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα υπήρχε και ήχος, ο στόχος συνομιλούσε σε κινητό τηλέφωνο. Ύστερα από 17 δευτερόλεπτα υπήρχε στα μικρόφωνα ο διάλογος και στην οθόνη του κομπιούτερ εμφανιζόταν ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του πολίτη-στόχου και ο αριθμός του τηλεφώνου τον οποίο είχε καλέσει.
Η επίδειξη υπήρξε απόλυτα επιτυχημένη τόσο για τη ποιότητα της εικόνας και του ήχου όσο και για τους χρόνους μέσα στους οποίους επιτεύχθηκαν.
Ο στόχος είχε επιλεγεί τυχαία, διόλου απίθανο, καθώς δεν ήταν παρά ένα δείγμα μιας συνολικής κατηγορίας ανθρώπων που φαίνεται ότι στα χρόνια που έρχονται θα αποτελούν τη μάζα μέσα από την οποία θα ανασύρονται οι εχθροί της Νέας τάξης πραγμάτων.
Όλοι ύποπτοι. Οι ύποπτοι αποτελούν τη δεξαμενή μέσα από την οποία επιλέγονται και αντλούνται οι υπ’ αριθμόν 1 εχθροί της σημερινής κοινωνίας, οι τρομοκράτες. Μέτρα λοιπόν για την προστασία της δημοκρατίας από τους υπόπτους.
Και το σύστημα καταγραφής των υπόπτων είχε μια πρώτης τάξεως πρόβα τζενεράλε για να λειτουργήσει, την Ολυμπιάδα 2004.
Για 700.000 υπόπτους, από τους οποίους 64.717 καταγράφτηκαν ως ανεπιθύμητα πρόσωπα μέσα από το σύστημα Σένγκεν, καταχωρήθηκαν τα στοιχεία τους στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και έτσι εξασφαλίστηκε η απαγόρευση πρόσβασής τους στην Ελλάδα την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.
1,2 δις ευρώ, το προϋπολογισμένο κόστος για τα έξοδα της ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων και το πανίσχυρο σύστημα επικοινωνιών-ηλεκτρονικό εγκέφαλο C 41 (Σσ. Αυτό που δεν λειτούργησε ποτέ κι ακόμα το πληρώνουμε).
1.572 κάμερες παρακολούθησης, αντί των αρχικά προβλεπομένων 1.100, ή πιο πριν 290, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας με πλήρη συστήματα οπτικής και ηχητικής καταγραφής των δραστηριοτήτων που επιτελούνται στους χώρους εμβέλειάς τους.
Κάμερες ικανές να παρακολουθούν την ιδιωτική και δημόσια ζωή, τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα του χώρου της πόλης. Με την άδεια της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» (Αρχή) αλλά και με σύμφωνη γνωμάτευση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αιτιολογία της άδειας της Αρχής η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αιτιολογία της γνωμάτευσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η διαχείριση της κυκλοφορίας των οχημάτων. Η τελευταία μάλιστα έχει και μόνιμο χαρακτήρα, διότι δημιουργεί άλλοθι προκειμένου να παραμείνουν οι κάμερες και μετά τη λήξη των Ολυμπιακών αγώνων.
Αντίθετα η Αρχή παρείχε την άδεια με τους όρους να μη γίνεται καταγραφή εικόνων της εισόδου ή του εσωτερικού των κατοικιών, να μην είναι δυνατή η λήψη και η ακρόαση συνομιλιών περιοίκων και περαστικών, να ενημερώνεται το άτομο ότι εισέρχεται σε χώρο που βιντεοσκοπείται, να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας του συστήματος επεξεργασίας και τα δεδομένα αυτά να τηρούνται για επτά (7) μόνο ημέρες.
Δεν χρειάστηκε καν άδεια κατά την κρίση της Αρχής, αφού διαβεβαιώθηκε αρμοδίως ότι δεν καταγράφει ευαίσθητα δεδομένα, αλλά ότι εμπίπτει στις κανονικές αρμοδιότητες της ελληνικής αστυνομίας. Έτσι η νεοσύστατη Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει την άδεια για την ιπτάμενη σάρωση και παρακολούθηση των πολιτών από το γνωστό αερόπλοιο Ζέππελιν, το οποίο τελικά δεν συνάντησε εμπόδιο παρά μόνο στους ανέμους των πρώτων ημερών που δυσκόλεψαν την πτήση του. Αλλά και το Πρωτοδικείο Αθηνών συνεπικουρώντας το εθνικό όραμα απέρριψε αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από μαζικούς φορείς για την απαγόρευση της λειτουργίας του.

Page 5 of 7« First...34567
Αν το ανθρώπινο σώμα ήταν λειτουργικό, το δικό μου θα ήταν τα Windows Millennium...