Οτι τους καπνίσει οι scanners της Xerox

Όπως ανακάλυψε, και αποκάλυψε στο blog του πριν από μια εβδομάδα, ο David Kriesel είδε πως οι scanners της Xerox, συχνά-πυκνά, έχουν το… χόμπι να αλλοιώνουν τους αριθμούς στα έγγραφα που διαβάζουν!Xerox 2101 printer scanner copier

Όπως είπε στο blog του ο David Kriesel, εντόπισε το πρόβλημα όταν προσπάθησε να διαβάσει μια σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων, για ένα υπό κατασκευή κτίριο. Κατα την ανάγνωση των κατόψεων, και την μετατροπή του σε ψηφιακά αρχεία, ο David παρατήρησε πως ο scanner του είχε αλλοιώσει κάποιους από τους αριθμούς που περιέγραφαν το μέγεθος των δωματίων.

Μετά από αρκετό ψάξιμο, κατάλαβε πως το πρόβλημα οφείλεται στη συμπίεση που εφαρμόζεται κατά την ανάγνωση και μετατροπή της κάθε εικόνας.

Όταν κάποια σημεία σε κάθε έγγραφο το οποίο διαβάζουν οι scanners, μοιάζουν μεταξύ τους, για να κερδίσουν χρόνο, αντί να διαβάζουν, επεξεργάζονται και συμπιέζουν το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά, ξαναχρησιμοποιούν το ένα κομμάτι, που έχουν ήδη διαβάσει, στη θέση των υπόλοιπων.

Τι και αν είχε μικροδιαφορές; Ώχου, μωρέ! Ήταν τόσο μικρές, που δεν θα τις έβλεπε και κανείς! Θα τις έβλεπε;

Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος προσπαθεί να διαβάσει την κάτοψη ενός κτιρίου, το οποίο έχει τέσσερα παράθυρα, που είναι φαινομενικά πανομοιότυπα μεταξύ τους, ο scanner δεν “διαβάζει” το καθένα ξεχωριστά, μα το ένα από αυτά, που “αντιγράφει” επάνω από τα άλλα άλλες τρεις φορές.

Το κατά πόσο συμβαίνει αυτό φαίνεται πως είναι άμεσα συνδεδεμένο με το επίπεδο συμπίεσης, με τα υψηλότερα επίπεδα συμπίεσης να συνοδεύονται και από… περισσότερες τέτοιες αντιγραφές.

Και έτσι, η κάτοψή ενός κτηρίου, μπορεί να αποκτήσει τον ίδιο τοίχο και στις τέσσερις πλευρές της, και η βιλάρα να σου βγει λυώμενο βγαλμένο από τους εφιάλτες του Escher!

Info

Φανταστείτε το πρόβλημα να εμφανιστεί όταν κάποιος φωτο-κοπιάρει μέσω του σκανερο-printer του έγγραφα σχετικά με την ιατρική του κατάσταση. “Λυπάμαι, αλλά είναι εμφανές, να, εδώ, που είναι ίδιες όλες αυτές οι τιμές: σου μένουν μόνο δύο μήνες ζωής! Πούλα ό,τι έχεις και γιόρτασε όσο προλαβαίνεις!

Από πλευράς της, η Xerox ξεκαθάρισε πως εδώ και χρόνια προειδοποιεί τους χρήστες των προϊόντων της οτι αν θέλουν ακρίβεια στις “αναγνώσεις” που κάνουν με τα scanners της, καλό θα είναι να επιλέγουν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις υψηλής ποιότητας των συσκευών της για τα έγγραφα τους.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.