Η Debian έκλεισε τα 20

Η γνωστή διανομή Debian, που αποτελεί και τη βάση για την… ακόμη γνωστότερη διανομή Ubuntu, έκλεισε τα 20 χρόνια από τη γέννηση της.Debian Logo 3D

Μοιάζει σαν χθες η μέρα που εγκαταστήσαμε για πρώτη φορά την διανομή Debian στον υπολογιστή μας. Όχι. Όχι. Στην πραγματικότητα λέμε ψέματα. Έχουν περάσει πάρα μα πάρα πολλά χρόνια απο τότε, και στα πρώτα βήματά της δεν τολμούσαμε καν να την εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας.

Ήταν η εποχή που το Linux ήταν ένα τρομερά δύσχρηστο λειτουργικό σύστημα, το οποίο ήταν ικανοί να χρησιμοποιήσουν μόνο λίγοι και εκλεκτοί.

Ανάμεσα στις σχετικά λίγες, τότε, διανομές, η Debian έδινε έμφαση στο πλήθος επιλογών και στην απόλυτη ελευθερία παραμετροποίησης της. Τότε ξεχώριζε για τα αποκλειστικά εργαλεία παραμετροποίησης που παρείχε στους χρήστες, και τον πλούτο επιλογών όσον αφορά στο διαθέσιμό λογισμικό.

Σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Η Debian, ως διανομή, είναι το ίδιο πλήρης, πολύ περισσότερο εύχρηστη, αλλά και αρκετά πιο δημοφιλής. Μάλλον το σημαντικότερο όμως, είναι πως αποτελεί την τεχνολογική βάση, για την ακόμη δημοφιλέστερη διανομή, ubuntu, της Canonical.

Χρόνια πολλά λοιπόν Debian, και μακάρι να τα εκατοστίσεις.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.