Για… αιώνια τρύπα στα Windows XP προειδοποιεί η Microsoft

Επιμένεις άκομη στα Windows XP και δεν θέλεις να αναβαθμίσεις; Η Microsoft προειδοποιεί πως είναι σχεδόν δεδομένο οτι θα την πατήσεις! (Στίχοι-Μουσική, not Φοίβος).Τυπικό desktop Windows XP με έναν... στόχο να το σημαδεύει

Στις 8 Απριλίου 2014, η υποστήριξη των Windows XP από τη Microsoft σταματάει επίσημα. Όπως προειδοποιεί η εταιρεία, όποιος επιμείνει στο να χρησιμοποιεί αυτή την έκδοση των Windows από εκεί και έπειτα, παίζει κορώνα γράμματα το κεφάλι του. Ή, έστω, την… ομαλή λειτουργία του υπολογιστή του.

Όπως θυμίζει η ίδια, σχεδόν αμέσως μόλις σταματήσουν τα updates, κακόβουλοι χρήστες θα αρχίσουν να ερευνούν τα Windows XP για πιθανές τρύπες. Μετά από αυτό, θα δημιουργήσουν κώδικα που θα μπορεί να τις εκμεταλλευτεί και θα αρχίσουν την… πολιορκεία τους. Και, φυσικά, επόμενο βήμα θα είναι να… τον ξαμολήσουν στο Internet.

Αποτέλεσμα; Ένα αιωνίως “τρύπιο” λειτουργικό σύστημα, ευάλωτο σε καθε πιθανή επίθεση, για το οποίο η εταιρεία θυμίζει πως δεν κυκλοφορεί πια μπαλώματα – δηλαδή, patches και updates. Και για τα προβλήματα του οποίου δεν θα έχει, πια, καμία ευθύνη.

Καλή τύχη, ω, οπαδοί των ρετρό λειτουργικών συστημάτων, που θα επιμείνετε σε αυτά.

Ody's thoughts

Αν χρειάζεστε τα Windows XP για την ομαλή λειτουργία “δύστροπου” λογισμικού που είχε γραφτεί την εποχή τους, σκεφθείτε σοβαρά να τα τρέχετε από εδώ και έπειτα μέσω virtualization, σε ένα νεότερο λειτουργικό σύστημα – ακόμη και σε Linux. Αν, απλά, ο υπολογιστής σας δεν είναι ικανός να τρέξει μια νεότερη έκδοση τους, μπορείτε α) να μεταβείτε σε μια “ελαφριά” εκδοχή του Linux ή, β) αν (θεωρείτε πως) δεν υπάρχει σε αυτό λογισμικό που να καλύπτει τις ανάγκες σας, να… τα κρατήσετε offline. Αλλιώς, είναι σχεδόν σίγουρο πως θα συναντήσετε προβλήματα, και η μόνη γραμμή άμυνας θα είναι να… κλειδαμπαρώσετε το router σας και να έχετε πάντα εγκατεστημένα και ενεργά firewall και antivirus που θα… ανανεώνετε ανά ώρα. Που, και πάλι, δεν θα είναι αρκετά για το 100% των πιθανών προβλημάτων που μπορεί να συναντήσετε, μα… Κάτι θα κάνουν. Το καλύτερο, απλά, να… σφίξετε την καρδιά σας και να προβείτε σε μια αναβάθμιση.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.