Γίνεται overclocking στους… SSDs; Γίνεται!

Η Intel θα γράψει τεχνολογική ιστορία στην Intel Developer Forum San Francisco ανεβάζοντας, για πρώτη φορά στα χρονικά της τεχνολογίας, τις επιδόσεις ενός… μέσου αποθήκευσης!ssd 002

Το overclocking δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε, όλως περιέργως, περιορισμένο στο χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας. Στον άσχετο με υπολογιστές και τεχνολογία, μπορεί να περιγραφεί πως το αντίστοιχο του αγαπημένου χόμπι της παρέας των ταινιών The Fast and the Furious. Δηλαδή, το πείραγμα του εξοπλισμού τους με στόχο την αύξηση των επιδόσεων του.

Προφανώς, όταν μιλάμε για επιδόσεις, το πρώτο που έρχεται στο μυαλό είναι ο κεντρικός επεξεργαστής του υπολογιστή. Και μετά, για τους… πιο ψαγμένους, η κάρτα γραφικών. Διότι, τι θα μπορούσες να κερδίσεις για παράδειγμα, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της… κάρτας ήχου; Καλύτερά μπάμ-μπούμ;

Κι όμως, ναι, διότι και αυτό είναι εφικτό! Δεν είναι όμως το θέμα μας επί της παρούσης. Το θέμα μας, αντίθετα, είναι πως η Intel θα επιδείξει το πως μπορεί κανείς να αυξήσει τις επιδόσεις σε έναν SSD, κερδίζοντας σε ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων.

Και είναι κομματάκι περίεργο που κανείς δεν είχε σκεφτεί μέχρι τώρα να κάνει κάτι τέτοιο, αφού ουσιαστικά οι SSDs δεν είναι παρά συλλογές από τσιπάκια μνήμης. Και, όπως και στην περίπτωση των επεξεργαστών, το overclocking μνήμης δεν είναι νέα ανακάλυψη.

“Σπρώχνοντας” τα τσιπάκια μνήμης των SSDs “πάνω” από τις προκαθορισμένες τιμές τους, όντως, είναι λογικό, πως θα αυξάνεται και η ταχύτητα ανταλλαγής δεδομένων που επιτρέπουν – με μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο στην πιθανή διάρκεια ζωής τους.

Όπως, όμως, είχαμε δει, μετά από κάποια χρόνια, να καθιερώνονται φίρμες RAM chips για τα PCs που διατυμπάνιζαν “πόσο καλά τα πάνε με το overclocking”, παράλληλα παρέχοντας μια “Lifetime Waranty”, “εγγύηση εφ’ όρου ζωής”, δεν αποκλείεται, μετά από αυτό, να δούμε σε ένα-δυο χρονάκια να εμφανίζονται πιο… ανθεκτικά σε “πουσάρισμα” και λοιπές κακουχίες μοντέλα SSD.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.