Αναξιόπιστα τα benchmarks σε Windows 8

Η γνωστή κοινότητα φανατικών του hardware και του overclocking, HWBOT, απαγόρευσε την ανάρτηση benchmarks από τα Windows 8. Ο λόγος, η απόλυτη αναξιοπιστία τους λόγω τεχνικού προβλήματος.windows82

Τα PCs συνήθως εμπεριέχουν στην motherboard τους και ένα ρολόι, που χρησιμοποιούν για διάφορες ανάγκες. Πιο απλή από αυτές, για παράδειγμα, η καταγραφή του χρόνου που το PC παραμένει “ανοιχτό”. Ακούει στο όνομα RTC, εκ του Real Time Clock, και… Και η “σχέση” του αποτελεί το λόγο που τα Windows 8 “έφαγαν πόδι” από την κοινότητα οπαδών του hardware, HWBOT.

Τα Windows 8 είναι η πρώτη έκδοση των Windows που σχεδιάστηκε για να τρέχει και σε συσκευές διαφορετικές από τα τυπικά PCs (λέγε-με-tablets). Και αφού αυτές μπορεί να μην εμπεριέχουν ένα RTC, όπως τα PCs, δεν “επικοινωνεί” και με αυτό με τον ίδιο τρόπο όπως οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Και εδώ εμφανίζεται ένα πρόβλημα που εντόπισαν στο HWBOT.

Αν κάποιος υποχρονίσει ή υπερχρονίσει τον επεξεργαστή του (όπως λέμε “overclocking” και “underclocking”), αντίστοιχα… “γκαζώνουν” ή “επιβραδύνουν” τα αποτελέσματα που προέρχονται από το RTC – τα οποία θα έπρεπε να μένουν σταθερά. Ως νέος Αϊνστάιν, τα Windows 8 καταφέρνουν να… επιταγχύνουν ή επιβραδύνουν το χρόνο! Και έτσι, το RTC “βγαίνει off”, και τα αποτελέσματα των benchmarks – που βασίζονται σε αυτό για να υπολογίζουν τις επιδόσεις του PC ανά δευτερόλεπτα επτο – καταλήγουν παντελώς και ολοκληρωτικά άχρηστες.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο σημαντικό ώστε να μην μπορεί να επιλυθεί με ένα patch από πλευράς της Microsoft, ενώ όπως τόνισε και η Futuremark, μάλλον είναι κομματάκι δύσκολο να “πέσει πάνω του” τυχαία ένας χρήστης. Πιθανότερο είναι να το συναντήσει μόνο κάποιος τόσο… “καμμένος” που ηθελημένα θα εκμεταλλευτεί το bug να αλλοιώσει τα αποτελέσματα των benchmarks που τρέχει στο PC του για να τα παρουσιάσει ως καλύτερα από άλλους χρήστες (όπως λέμε “ο-δεν-έχω-ζωή-και-ψάχνω-νόημα-στη-ζωή-μου-θεωρώντας-πως-είμαι-καλύτερος-από-τους-άλλους-σε-εξαρχής-άτοπες-συγκρίσεις”).

Ή κάπως έτσι.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.