Τρεχάτε, χωριανοί! Χάκαραν τα φόρουμς τ’ Ουμπούντου!

Hacker με ψευδώνυμο @Sputn1k_ τρύπωσε στους servers της Canonical και “τσίμπησε” ψευδώνυμα, passwords και διευθύνσεις email όλων των χρηστών των Ubuntu Forums. "I do it with Ubuntu", εικόνα από το PiPES magazine

Και επειδή αυτή είναι, όλη κι’ όλη, η είδηση, ας την “παραγεμίσουμε” με ένα…

Ody's thoughts

Σας τα έλεγα εγώ!

…προς όσους εξακολουθούν να θεωρούν πως τα Windows είναι εξ’ ορισμού ανασφαλή και, αντίστοιχα, το Linux απόλυτα ασφαλές.

Διότι, απλά, όλα έχουν τρύπες, όπως εξάλλου… μας έχουν μάθει και οι ταινίες με “έξυπνες ληστείες” του Hollywood! :-D

Update

Αλλάξαμε εμφάνιση στο post σε ένα “πιο φιλικό στήσιμο για περισσότερα από 2 σχόλια”.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Mα το Vbullentin forum έσπασε, επειδή είχαν προηγούμενη έκδοση η οποία είχε κενό ασφαλείας.
  Τι σχέση έχει το Windows VS linux και το πόσο γ@μ@τα είναι τα windows, απέναντι στο βρωμό Linux?
  Εμπορικό και κλειστό λογισμικό χρησιμοποιουσε η Canonical (και αυτό είναι κάτι που θέλει κράξιμο) μα αυτό δεν έχει σχέση με τα λειτουργικά συστήματα.

  Η δε ιστορία (είδηση), έχει και συνέχεια, αν το ψάξεις, μα δεν επαληθευονται τα στοιχεία.
  Αυτό που επαληθεύεται όμως, είναι πως η ζημιά δεν σταμάτησε μόνο στο φόρουμ, μα προεκτάθηκε και σε άλλες υπηρεσίες.

 • Γιαννης

  Συγγνωμη φιλε μου αλλα πραγματικα τι σχεση εχει αυτο που λες με τα ubuntu? διαβαζω συχνα τα αρθρα σου αλλα εδω διαστραβλωνεις την ειδηση!!! Ειχαν το forum σε vbulletin παλιας εκδοσης και το χακαραν! Βλακεια τους… Τι σχεση εχει αυτο ομως με το λειτουργικο συστημα Ubuntu? Παρακαλω οπως διορθωσεις το topic σου για να μην παραπλανουμε ατομα τα οποια δεν εχουν μεγαλη σχεση με το αντικειμενο.. Καλη συνεχεια!
  Φιλικα Γιαννης..

 • ducklord

  Μπορείς, σε παρακαλώ, να μου δείξεις ΠΟΥ λέω μέσα στο άρθρο πως “τα Windows είναι καλύτερα από το Linux”;

  Αυτό που λέω είναι πως το ότι χάκαραν τα ίδια τα forums του Ubuntu είναι μια καλή υπενθύμιση του ότι ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι απόλυτα ασφαλές – ακόμη και αν έχει “πίσω του” την ομάδα της δημοφιλέστερης διανομής Linux του πλανήτη.

  Η φράση που χρησιμοποίησα απευθύνεται “στους ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ με το Linux που θεωρούν πως τα Windows είναι εξ’ ορισμού ανασφαλή και, αντίστοιχα, το Linux απόλυτα ασφαλές.”.

  Με το σχόλιο σου, όμως, θίγεις και κάτι άλλο – που σου λέω εδώ και χρόνια και δεν με ακούς: ΓΙΑΤΙ νομίζεις πως προτίμησαν το vBulletin; Για ψάξε το. ΠΟΥ είναι ένα open source αντίστοιχο με ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ δυνατότητες και ΤΗΝ ΙΔΙΑ ευελιξία; Δεν είναι γελοίο να υπάρχουν μόνο ΔΥΟ προτάσεις της προκοπής για τη δημιουργία forums σήμερα, το vBulleting και το phpBB; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάτι εντελώς open, με τις ίδιες ή και περισσότερες δυνατότητες;

 • ducklord

  Όχι, δεν πρόκειται να αλλάξω ΤΙΠΟΤΑ, αν δεν μου πεις που ακριβώς γράφω ανακρίβειες. Για πες. Που;

  Είπα πως χάκαραν το Ubuntu; Είπα πως είναι ανασφαλές το Linux; Που είναι η “διαστρέβλωση”;

  Αυτό που έγραψα, όπως είπα και στον Κωσταντίνο, είναι πως “το ότι χακαρίστηκαν τα forums της δημοφιλέστερης διανομής του Linux” αποτελεί μια καλή υπενθύμιση του ότι ΤΙΠΟΤΑ-ΔΕΝ-ΕΙΝΑΙ-ΑΠΟΛΥΤΑ-ΑΣΦΑΛΕΣ. Και πως το ότι κάτι έχει τη “στάμπα” του Linux ΔΕΝ σημαίνει αυτομάτως και πως “είναι πιο ασφαλές από τα Windows”, διότι ΣΕ ΟΛΑ υπάρχουν “τρύπες ασφαλείας”.

 • Συ ειπας:
  “προς όσους εξακολουθούν να θεωρούν πως τα Windows είναι εξ’ ορισμού ανασφαλή και, αντίστοιχα, το Linux απόλυτα ασφαλές.”
  ΔΕΝ λες πως hack-αρανε (sic) το φόρουμ της δημοφιλέστερης διανομής.
  Σαφώς και η κατακλείδα του άρθρου είναι μη σωστή.

  Το web λογισμικό του Vbullentin, δεν είναι ελεύθερο και αν προτίμησε αυτό η Canonical πριν 6 χρόνια, να σε ενημερώσω πως το έκανε καθώς ήταν στην αρχή της τότε και εξυπηρετούσαν τα modules & το support του.
  Το γιατί δεν το άλλαξε πλεον (αλλη η Canonical του 2005, άλλη η σημερινή) ή το γιατί δεν έκανε update είναι άλλο θέμα και δεν το ξέρω.
  Ο πιο εκτεθειμένος από αυτό, είναι μόνο ο admin-IT και κάνεις άλλος.
  Το αν η εταιρεία που είναι πίσω από το φόρουμ, πουλάει Linux, WIndows, OSX ή πατάτες γιαχνί, δεν έχει την παραμικρή σημασία.

  Κάτι όμως που είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε, είναι πως ακομα και τα κρυπτογραφημένα nicks & pass, σπανε πλεον και πως αρκετοι χρηστες ειχαν τα ιδια και σε UbuntuOne, UbuntuMusic, κλπ.
  Και τέλος, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το logo του επιτιθέμενου….

 • Επειδή αρθογραφώ και ξέρω τι μένει στον όχι γνώστη ή ημιμαθή αναγνώστη. ;)
  Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνεται, πάντα, εσκεμμένα και ούτε λέω αυτό, μα συνήθως φανερώνει τις απόψεις του συντάκτη (ή τις μύχιες σκέψεις του)…

 • ducklord

  Φίλε μου, είμαι ανοιχτός σε κριτική, αλλά εδώ διαφωνώ. Όπως είπα και στον Κωσταντίνο, αν διαβάσεις το άρθρο, νομίζω πως το ξεκαθαρίζω πως σε ένα σημείο ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ η είδηση, και τη χρησιμοποιούμε ως αφορμή για να θυμίσουμε πως τα πάντα έχουν τρύπες – ακόμη και αν πίσω τους βρίσκεται η ομάδα της Canonical.

  Παίρνεις ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ την κατάληξη του άρθρου και αφήνεις, διακριτικά, την ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ πρόταση που έλεγε πως “η είδηση τε-λει-ω-σε”. Άρα, ΠΟΥ “παρουσιάζω διαφορετικά το θέμα, σαν να μιλάμε για ευπάθεια του Ubuntu”; Αναφέρεται οπουδήποτε πως μιλάμε “για ευπάθεια του Ubuntu”;

  Δεν έδωσα περισσότερες λεπτομέρειες διότι δεν θεώρησα πως έχουν ενδιαφέρον. Ούτε αλλάζουν την ίδια την είδηση. Θα ήταν χειρότερο, δηλαδή, αν το λογισμικό στο οποίο βασίζονταν τα forums ήταν ανοιχτού κώδικα; Τι στάση είναι αυτή, πως χάρη σε ό,τι έγινε δικαιολογείται το Ubuntu, το Linux και ο ανοιχτός κώδικας, και δεν έχουν προβλήματα, διότι η χακιά έγινε “σε κλειστό λογισμικό”; Ακριβώς αυτό που κατακρίνω στο άρθρο, δηλαδή: αυτο-εντάσσεσαι στους “πορωμένους”, που “θεωρούν πως το Linux αυτομάτως δεν έχει προβλήματα ενώ τα Windows και ο κλειστός κώδικας έχουν”, θεωρώντας πως θα έπρεπε να αναφερθεί στο άρθρο; Διότι αν ήθελες να αναφέρω αυτό, από πλευράς μου θα φρόντιζα να προσθέσω και όλες τις τρύπες που έχουν εμφανιστεί – και οδηγήσει σε χακιές – σε άλλα διάσημα κομμάτια ανοιχτού λογισμικού, από το WordPress μέχρι τον Apache. ΑΥΤΟ είναι το θέμα μας; Ή το ότι, απλά…

  Χάκαραν τα forums του Ubuntu

  ;;;

  Κατάλαβες το δικό μου σκεπτικό; Τα “τι”, “πώς” και “γιατί” θα μπορούσαν να είναι θέμα άλλου άρθρου, που να εμβαθύνει στο ζήτημα. Αυτή ήταν απλά μια ειδησούλα, που για να… παραγεμίσει και “να μην δείχνει άσχημη έχοντας μόνο εισαγωγή”, έχωσα το… τρολάρισμα προς τους ΠΩΡΩΜΕΝΟΥΣ με το Linux και, κυρίως, το Ubuntu, που μάλλον έχασαν με αυτή τη Γη κάτω από τα πόδια τους, επειδή θεωρούν πως ακόμη και αν ένα ενυδρείο έχει αυτοκόλητο Ουμπούντου επάνω του, θα έχει γίνει αλεξίσφαιρο.

 • ducklord

  Δεν χρειάζεται να ψάχνεις κρυφά νοήματα: παρουσιάζω ξεκάθαρα τις απόψεις μου, δίχως να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου.
  Το Ubuntu είναι για τα μπάζα ως περιβάλλον desktop. Άποψη μου. Το Mint είναι κλάσεις ανώτερο. Αλλά και πάλι υστερεί σε σχέση με τα Windows σε πάρα πολλούς τομείς (που, δεν το περίμενα, τους διορθώνουν ταχέως – κορυφή η ομάδα του Mint!).

  Αυτό, όμως, δεν έχει τίποτα να κάνει με το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πως ΧΑΚΑΡΑΝ ΤΑ ΦΟΡΟΥΜΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΟΥΝΤΟΥΥΥΥ. Και εκεί ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ η είδηση, και επειδή θα ήταν άσχημο όλο το post να είναι μια γραμμούλα εκεί απάνου δεξιά, όπως ειπα και στο Γιάννη παρακάτω, τρολάρω τους ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΥΣ με το Ουμπούντου, θυμίζοντας τους πως ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι απόρθητο, ακόμη και αν έχει πίσω του μια ομαδάρα σαν την Canonical – πόσο μάλλον το δικό τους τρίσμοιρο PC, που έχει πίσω την αφεντομουτσουνάρα τους. Δεν ισχύει αυτό; Είναι “απόρθητο” το Ubuntu και δεν το ήξερα, να μην το ξαναναφέρω ποτές μου;

  Και που, στα παραπάνω, βλέπεις να… κρύβω σκέψεις μου; Ξεκάθαρα τα λέω ρε συ. Θέλεις να βάλω μια υπογραφή συντάκτη σε κάθε post που να θυμίζω πως θέλω έναν ιδανικό κόσμο όπου όλοι να τρέχουμε Linux που όμως… να λειτουργεί σαν τα Windows;! :-P

 • Το unity είναι μια χαρά ως περιβάλλον εργασίας και από τα πρωτοπόρα.
  Η ανάπτυξη του είναι εντελώς αλλοπρόσαλλη και εκεί είναι το θέμα.
  Συμφωνούμε για το Mint, συνήθως patch-αρει πολλά πράγματα, μα το Cinnamon θέλει δουλειά ακόμα.
  Και επειδή λες, ψάξε να δεις, ποιοι ήταν αυτοί που εφάρμοσαν πρώτοι το γραφικό περιβάλλον.
  Και σε τι συστήματα εκείνη την εποχή.
  Σίγουρα όχι σε DoS/Windowz.
  Από την άλλη, αν υπάρχει αντικειμενικοτητα, μπορεί κάποιος να δει κοινά σημεία σε όλα τα OS και οχι, αυτά δεν είναι όλα, παρθενογέννεση η φαεινες ιδέες από το Ρεντμοντ.
  Και άλλο ένα λειτουργικό σύστημα, άλλο οι εφαρμογές που υπάρχουν γι’ αυτό.
  Τα windows σε αυτό οφείλουν την ύπαρξη τους. Στις τρίτες εφαρμογές και όχι στο ίδιο το OS.

  Κατά τ’ άλλα σου είπα, ως αναγνώστης, άλλη γνώμη σχηματίζει κάποιος διαβάζοντας το και αυτό που του μένει, δεν έχει σχέση με την πραγματικοτητα (crack σε μια ιστοσελίδα).

 • Γιαννης

  Αγαπητε φιλε ναι εγω καταλαβα το τροπο που το λες , πως οτι εχει το λογοτυπο του linux δεν ειναι και απαραιτητα ασφαλες! Αλλα οπως προειπα σε καποιον ΜΗ ΣΧΕΤΙΚΟ το τονιζω ομως ΜΗ ΣΧΕΤΙΚΟ βγαινει αλλο νοημα με το τροπο – δομη που εχει γραφτει το αρθρο.. Απο απλες λεξεις χωρις τις διευκρινησεις τους δηλαδη..

  Τεσπα δεν υπαρχει λογος να χαλαμε τις καρδιες μας για τους βλακες που διαχειριζονται το εν λογω forum του ubuntu επεσε και καλα να παθουν αφου δε προσεχαν..

  Καλη συνεχεια και συνεχιστε τα ωραια αρθα :-)

  Φιλικα Γιαννης..

 • Δεν θα σχολιάσω την είδηση, θα σταθώ στον λόγο που θεωρείς πως τα Windows οφείλουν την ύπαρξή τους.

  H “επιτυχία” των Παραθυριών κατ’ εμέ και οι (τρίτες) εφαρμογές υπάρχουν γιατί

  α)Η Microsoft τα.. έσκαγε χοντρά από τον καιρό των Windows 95 για προώθηση/διασύνδεση (Start Me uuuuup…) ώστε βασικά πράγματα “επαγγελματικής” χρήσης πέραν του Office να δουλεύουν απρόσκοπτα (λέγε με Photoshop κτλ.).

  β)[Υποθετικά] (Τα σκάει για τον ίδιο λόγο και)…στους κατασκευαστές ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα (στα Vista που υπήρξε είδαμε τι έγινε, ασχέτως προσωπικής άποψης) ή τουλάχιστον, από προγραμματιστικής άποψης, εκδίδει τα APIs της (κλειστά; αδύνατον να πειραχθούν κτλ.; ναι) για να μην… τρελαίνονται οι προγραμματιστές.

  γ)Games. Games. Games. Το (γ) αναιρεί άνετα τα α) και β) γιατί… γι’ αυτό ζουν ακόμα τα Windows και η αναβάθμιση υλικού κάθε… μήνα, όπως το πάνε.(όχι, δεν θέλουμε όλοι κονσόλες.)

 • nbagi

  Ducklord αστόχησες! έχουν δίκιο ρε

 • ducklord

  Σκέφτηκες ποτέ, και εσύ και ο Κωσταντίνος, πως ίσως ο λόγος που πέτυχαν να είναι πως πάντα με αυτά “έκανες τη δουλειά σου” ενώ με τις εναλλακτικές “δεν”;

  Η Microsoft δεν δημιουργήθηκε εξαρχής με τρελά φράγκα, Bill και παρέα έκαναν κάποιες κινήσεις και, με τον καιρό, έγινε αυτή που έγινε. Και ό,τι και αν πει κανείς πως εκμεταλλεύτηκε, έκλεψε, δανείστηκε ιδέες, η αλήθεια είναι πιο απλή:

  Το Linux μέχρι να έρθει το Ubuntu είχε παντελώς και ολοκληρωτικά γραμμένο τον απλό χρήστη. Θυμάστε εποχές RPM hell, ή κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας;

  Και υπάρχει και το άλλο, που έχει πει χίλιες φορές ο Κωσταντίνος μέχρι σήμερα: όταν π.χ. φέρνω ως παράδειγμα το πόσο υποδεέστερο είναι το GIMP σε σχέση με το Photoshop, και το ότι ΔΕΝ υπάρχει αντίστοιχη λύση της ίδιας πληρότητας στο Linux, πάντα καταλήγει να λέει “εμένα μου κάνει”. Και το κάνουν πολλοί αυτό.

  Το θέμα είναι να καταλαβαίνουν, τη στιγμή που λένε “εμένα μου κάνει”, πως σε ένα σεβαστό πλήθος κόσμου, που ζητά περισσότερα, η απάντηση είναι “εμένα ΔΕΝ μου κάνει”.

  Συνδυάζοντας το και με την κλασσική λογική του ηλίθιου λινουξά, πως “έτσι είναι, και αν δεν σου αρέσει, ανοιχτός είναι ο κώδικας, φτιάξ’το μόνος σου όπως θέλεις”, γίνεται ορατό το γιατί πάντα το Linux ήταν “δευτεράντζα” – και γιατί ΠΑΝΤΑ θα είναι, όσο δεν αλλάζει αυτή η λογική:

  Όταν ο άλλος σου έρχεται και σου λέει πως “δεν βρίσκει λογισμικό που να καλύπτει τις ανάγκες του” στο Linux, του λες πως “δεν το έχει ψάξει αρκετά”. Όταν σου λέει “το έψαξα και ΔΕΝ υπάρχει”, του λες “δεν ξέρω, ψάξε το μόνος σου”. Όταν “το ψάχνει περισσότερο μόνος του” και σου ξαναλέει πως ΔΕΝ υπάρχει, του λες ένα “ώχου, ανοιχτός είναι ο κώδικας, μάθε προγραμματισμό και φτιάξ’το μόνος σου”.

  Μόνο που ο άλλος ΔΕΝ είναι προγραμματιστής και ΔΕΝ θέλει να γίνει: να κάνει τη δουλειά του θέλει. Και έτσι, απλά φεύγει, και πηγαίνει “εκεί που ΥΠΑΡΧΟΥΝ λύσεις”.

  και το όμορφο είναι πως ενώ συμβαίνει το παραπάνω, ενώ οι λινουξάδες από ανέκαθεν είχαν τη στάση “έτσι είναι, και αν δεν σας αρέσει, αδειάστε μας τη γωνιά”, από την άλλη… “νιώθουν αδικημένοι από τη Microsoft που είναι μονοπώλειο”. Η Microsoft βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται, και τα Windows στη θέση που έχουν, ακριβώς διότι κοιτά να καλύψει τις ανάγκες της μάζας. Και είναι αστείο που οι ίδοι άνθρωποι που λένε στους άλλους “να πάτε να κουρευτείτε αν δεν σας αρέσει” είναι οι ίδιοι που, μετά από λίγο, κλαίγονται πως το λειτουργικό της επιλογής τους δεν είναι αρκετά διαδεδομένο “λόγω του ανήθικου πολέμου της Microsoft” κ.λπ. κ.λπ.

 • ducklord

  Ο “μη σχετικός” θα χανόταν ανάμεσα σε τεχνικούς όρους και καμουφλαρισμένα νοήματα. Νομίζω πως για να καταλάβει κανείς το “εδώ τελειώνει η είδηση και γράφουμε μια βλακεία για να παραγεμίσει η σελίδα” δεν χρειάζεται προχωρημένες γνώσεις για να γίνει κατανοητό.

  Όπως και να έχει, όποτε θεωρείτε πως έχω γράψει βλακείες, θέλω να το επισημαίνετε. Αν μη τι άλλο, ο επισκέπτης μπορεί και μόνο μέσα από ένα σχόλιο να πάρει μια συνολικότερη εικόνα του θέματος που συζητείται. Όπως ξανάπα, ουδείς άσφαλτος, και μπορεί ενώ το παραπάνω εμένα μου φαίνεται λογικότατο, ουσιαστικά να μην είναι και να έχω πρόβλημα στο κεφάλι.

  Έχομεν και αυτογνωσία, βεβαίως-βεβαίως..! :-D

 • ducklord

  Επιμένω να διαφωνώ. ΠΟΣΟ πιο ξεκάθαρα να γράψω πως “τέλειωσε η είδηση και αρχίζει το παραγέμισμα που δεν έχει σχέση με την είδηση μα που την παίρνουμε σαν αφορμή”; Να το κάνω και σκιτσάκι; :-D

 • Διάβασες το (α) και (β) στο σχόλιο μου;

  Αυτό δεν αναφέρω;

  Αναφέρω [υποθετικά] αλλά το γεγονός παραμένει: Η Microsoft έχει πολύ καλύτερες “σχέσεις” με την (κάθε) Adobe, AMD, NVidia κι έτσι μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας.
  Για μένα, αυτό είναι και ένα πρόβλημα στο Linux. Απλά γιατί, δεν θα πάει ο Μιχαλάκης, CEO της μιας εταιρίας για να λυθούν οι τεχνικές απορίες στον εκάστοτε κατασκευαστή για ένα ολόκληρο “οικοσύστημα” κτλ. αλλά ο Γιώργος του SUSE, ο Νίκος του Ubuntu, ο Μπάμπης του Debian κτλ.
  Δεν ψέγω… το ίδιο το Linux, το αναφέρω ως πρόβλημα -το που οφείλεται είναι άλλη ιστορία.

  Η ΜS στην τελική είναι εταιρία και αποσκοπεί στο κέρδος. Οπότε, πρακτικά βλέποντάς το, είναι θεμιτό να προσεγγίσει όσους και όπως μπορεί -δεν μιλάμε για λογική “εγώ είμαι η καλύτερη και οι υπόλοιποι μπιπ μπιπ”.

 • ducklord

  Η διαφωνία μου είναι στο “τα έσκαγε”. Αφήνεις να εννοηθεί πως η Microsoft πλήρωνε, με τη λογική του “λαδώματος”, για να κάνει πρώτο το λειτουργικό της σύστημα. Η Microsoft πλήρωνε τους προγραμματιστές της, τους beta testers της, “τον κόσμο” της, ώστε αυτό που παράγει “να ικανοποιεί τον – πιθανό – πελάτη” – με αποτέλεσμα, για δες, να έχει πελάτες.

  Από την άλλη, ο Μήτσος τ’Ουμπούντου (του κάθε Ουμπούντου) χέστηκε για τους πελάτες, “φτιάχνει το δικό του fork του GIMP χωρίς εικονίδια γιατί έτσι βολεύει τον ίδιο” – και, για δες, το Linux ΔΕΝ έχει αντίστοιχους “πελάτες” με τη Microsoft.

  Και μετά, ο Μήτσος τ’Ουμπούντου κλαίγεται πως “οι εταιρείες υποστηρίζουν τη Microsoft” – που δουλειά της είναι “να υποστηρίζει τους πελάτες”. Τη στιγμή που ο ίδιος δηλώνει – με το δικό του φορκάρισμα του GIMP “γιατί έτσι το γουστάρει” – πως “χέστηκε για τους πελάτες”. Και κατηγορεί τον άδικο τούτο κόσμο, μη συνειδητοποιώντας πως οι εταιρείες υποστηρίζουν αυτό που τις συμφέρει, μα πως η φράση “αυτό που τις συμφέρει” ΔΕΝ αφορά κάποια μυστική συνομωσία για να μας αρμέξουν, μα απλά “το οικοσύστημα των 100.000.000 χρηστών – πιθανών πελατών τους” σε σχέση με “το οικοσύστημα των 1.000.000 χρηστών – πιθανών πελατών τους” που τους προσφέρει το Linux On The Desktop.

  ΑΥΤΗ είναι η διαφορά της Microsoft, και όχι “πως τα έσκαγε για να έχει καλές σχέσεις με εταιρείες”. Αυτό είναι, επίσης, άλλη υπόθεση – και το έχεις δει λάθος.

  Το ότι μια κάρτα γραφικών, ή ένα κομμάτι hardware γενικότερα, δεν υποστηρίζεται στο Linux, ΔΕΝ έχει να κάνει στο παραμικρό με τη Microsoft “και τα APIs της”. “Τα APIs της”, για τα οποία μιλάς, είναι στην προκειμένη περίπτωση το DirectX. Αφού ντεν-έκει-Direct-X-ντο-Λίνουγκζ ρε, τι σχέση έχουν “τα APIs της Microsoft”; Θίνκ, βρε! Θίνκ!

  Η ίδια η δημιουργός του hardware, στην περίπτωση που αναφέρεις η AMD, δεν πληροφορίες για το “πώς λειτουργεί αυτό”, ώστε να δημιουργήσει κάποιος open source drivers, διότι έτσι – θεωρεί πως – θα αποκάλυπτε τα μυστικά της αρχιτεκτονικής της στους ανταγωνιστές της. Και έτσι, κυκλοφορεί η ίδια “κλειστούς” drivers, όποτε και αν μπορεί – δίνοντας προτεραιότητα, για δες, σε αυτό που είπα νωρίτερα: στο που υπάρχουν οι περισσότεροι πελάτες της.

  Αν υπάρχει ένας τομέας που “η Microsoft τα έσκασε για να λειτουργούν σωστά τα πάντα στα Windows”, ναι μεν, όντως, υπάρχει, μα δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι, ούτε κάτι κακό και κατακριτέο – το αντίθετο. Και το αστείο είναι πως, έμμεσα, το ανέφερες ο ιδιος!

  Η Microsoft πληρώνει κόσμο, εργαζόμενους της, για να βοηθούν άλλες εταιρείες όσον αφορά στη λειτουργία του software και hardware της στα Windows, ενώ συχνά συνεργάζεται στενά με εταιρείες για αυτό το σκοπό. Η… εκ γενετής ανοργανωσιά του Linux, που αποτελεί εν μέρει και το πλεονέκτημα του, είναι σε αυτόν τον τομέα βαρβάτο μειονέκτημα. Διότι, π.χ., ποιός θα πλερώσει ώστε ο Μπάμπης του Xorg “να πάει στην Nvidia να δουλέψουν μαζί τα του OpenGL για το ντέσκετοπεν αξελερέησον”; Ο Mark; Το κάνει, ως ένα σημείο, αλλά είναι περισσότερο απασχολημένος να παίζει με ρουκέτες και πειραματικά κινητοκουμπιούτερς, οπότε…

  Οπότε καταλήγουμε στο μόνιμο χάλι του Linux δε αυτόν τον τομέα. Που δεν θα φτιάξει ποτέ, διότι, όπως είπα, οφείλεται σε αυτό που, κατά τα άλλα, είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Linux: την αναρχική ανοργανωσιά του.

 • Ένα ένα:
  Ανέφερα [Υποθετικά] και [Ίσως].
  Στην προώθηση, τα έσκαγε [πολύ περισσότερο παλιά] η MS, θυμήσου πρωτοσέλιδη καταχώρηση σε New York Times, ενοικίαση τραγουδιού των Rolling Stones κα.
  Ο Μήτσος του Ubuntu ΙΣΩΣ [τα κεφαλαία γιατί δεν υπάρχει bold] να μην έχει κόσμο που πραγματικά θα έπρεπε να του δώσει feedback.
  Αν όλοι εμείς, αντί να του πούμε τι θα μπορούσε να βελτιώσει στο (κάθε) GIMP αντί να “γκρινιάζουμε” γιατί το GIMP δεν είναι Photoshop…
  Δύο: Ναι ε; Δες την υλοποίηση openGL στον default driver των Windows 7/8 για την AMD 4870. Κάνει τα πάντα σε D3D και ΤΙΠΟΤΑ σε openGL γιατί πολύ απλά…. δεν το υποστηρίζει [!!!].
  Απαιτείται ιδιοταγής οδηγός [της AMD].
  H ΙΔΙΑ η AMD αρχικά για τα 8 είχε πει “Θα κάνετε την δουλειά σας με τον driver της MS” [μιλάω πάντα για την 4870] αλλά ξαφνικά, κι αφού δουλειά με τον MS-driver δεν γινόταν,… βγήκε.
  Πες τώρα και στους προγραμματιστές της AMD για τι περιβάλλον στο Linux να βγάλουν drivers. Για X; Για Wayland; Για “δεν-ξέρω-κι-εγώ-τι-άλλο”;
  Για την AMD καθαρά τώρα, ε, ναι. Γι’ αυτό εμείς στα Windows πρέπει να την…. παρακαλάμε για νέες εκδόσεις drivers [δεν μιλάω για τώρα που μπήκε σε legacy mode] και να… υμνήσουμε τον Κύριον μπας και δουλέψει, κάποτε, ο δικός της driver σωστά σε Gnome [και σε πυρήνα 3.5+ χωρίς… αλχημείες υποβάθμισης του X].
  Όσο για τα “μυστικά”, είναι μυστικό να κοινοποιήσεις σε όποιον φτιάχνει τον ελεύθερο οδηγό το πως δουλεύει ο… ανεμιστήρας;
  Γιατί πρέπει να ψηθεί η κάρτα μου;

 • ha’la’tha

  Μου κάνει εντύπωση πως η συζήτηση επικεντρώνεται είναι στο ότι ήταν παρωχημένη έκδοση το Vbulletin είτε στο ότι ήταν το forum του Ubuntu. Σημαντικά κι αυτά, δεν λέω, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει πόσο προστατεύει τους κωδικούς το ίδιο vb; Έχει ένα από τα πιο αδύναμα hashing schemes που έχω δει (2 rounds md5+salt). Ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους χρησιμοποιούν κοινούς κωδικούς σε πολλές σελίδες και τραγικό για το πιο διαδεδομένο forum sw.

 • ha’la’tha

  To post-mortem για όποιον ενδιαφέρεται:

  http://blog.canonical.com/2013/07/30/ubuntu-forums-are-back-up-and-a-post-mortem/

 • ducklord

  Και ΓΙΑ ΑΥΤΟ είναι ωραία η λογική του open source. Σε ΤΕΤΟΙΕΣ περιπτώσεις. Άλλοι, σε παραπλήσιες φάσεις, περιορίζονται σε ένα “‘ντάξει μωρέ, το φτιάξαμε τώρα”! Η Canonical έχει αναλυτικά, βήμα-βήμα, τις κινήσεις του “hacker” και το “πώς απέκτησε τις λίστες πληροφοριών”.

  Thanks για το link. Δεν το είχα δει.

 • ha’la’tha

  Τίποτα, αλίμονο.
  Πάντως έτσι θα έπρεπε να γίνεται ανεξάρτητα αν μια εταιρεία έχει σχέση με open source.
  Αν δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ότι έκαναν δουλειά για να εντοπίσουν το πρόβλημα, πως μπορείς να τους εμπιστευθείς για το μέλλον;