Καμία σχέση με ό,τι γνωρίζαμε ο νέος Robocop

Ναι, ο José Padilha ετοιμάζει reboot του Robocop, που αναμένεται στις αρχές του επόμενου έτους. Να, όμως, που είναι ολικό reboot – σε σημείο που σχεδόν να μην έχει σχέση με την κλασσική ταινία!

Robocop and motorcycle 007

Εν συντομία, και για να μπαίνουμε κατευθείαν… στο ψητό: η νέα ταινία δεν παρουσιάζει τον Robocop ως έναν καλό αστυνομικό που σκοτώνεται για να αναστηθεί δίχως τη θέληση του ως cyborg: ο ίδιος είναι ζωντανός αλλά άσχημα τραυματισμένος από μια έκρηξη βόμβας και, με τη βοήθεια της συζύγου του, αποδέχεται την πρόταση της OCP να αποτελέσει “το ανθρώπινο μισό” σε ένα νέο ρομποτικό project της.

Η ίδια η OCP παρουσιάζεται ως κατασκευάστρια “έξυπνων” συσκευών και, κυρίως, πολεμικής τεχνολογίας – την οποία συχνά αναπροσαρμόζει σε πιο “καταναλωτικές” εκδοχές αυξάνοντας τα έσοδα της. Δυο από τα δημιουργήματα της, τα robots ED 208 και ED 209 χρησιμοποιούνται σε πολέμους μακριά από την Αμερική, μα η ίδια αναζητά έναν τρόπο να μπορέσει να αρχίσει να τα πουλά και εντός της χώρας. Όμως, ένας νόμος την εμποδίζει: τα robots δεν έχουν κρίση. Δεν έχουν συνείδηση. Και έτσι, δεν μπορούν να πάρουν και από μόνα τους αποφάσεις, ενώ, το σημαντικότερο – και το όλο νομικό κώλυμα – δεν είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους. Και εδώ έρχεται και “κολλάει” ο Robocop.

robocop 004

Ο Robocop είναι η απάντηση της OCP στο πρόβλημα, ένα υβρίδιο τεχνολογίας και ανθρώπου, που θεωρητικά συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δυο. Το ανθρώπινο κομμάτι, αντίθετα με την κλασσική ταινία, εδώ φαίνεται πως θα παραμένει αναλοίωτο. Η OCP δεν θα έχει, δηλαδή, προσπαθήσει να διαγράψει τις αναμνήσεις του δημιουργώντας κάτι πιο κοντινό σε ένα robot, μα δημιουργεί ένα πραγματικό υβρίδιο, που κινείται και συμπεριφέρεται βάσει του ανθρώπινου κομματιού του, μέχρι τη στιγμή που μπλέκεται σε μάχες, όπου και αναλαμβάνει το… πιο αποδοτικό “μηχανικό” κομμάτι του.

Robocop and motorcycle 008

Και εδώ, μάλλον, θα βρίσκεται και το “clue” της ταινίας, αφού όταν το μηχανικό μισό του Robocop αναλαμβάνει δράση, το ανθρώπινο κομμάτι του, όπως περιγράφτηκε, θα χάνει τον έλεγχο και θα παραμένει στο σύνολο σχεδόν ως… θεατής.

Θυμίζουμε πως νέος Robocop είναι ο Joel Kinnaman, ενώ το ρόλο του προέδρου της OCP έχει, αυτή τη φορά, ο Michael Keaton. Bonus… ο Samuel L. Jackson σε ρόλο… εκρηκτικής tv-persona με ψιλο-φασιστικές απόψεις, που μάλλον θα χαρίσει και… στιγμές comic relief στην ταινία.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.