Ο Steve Jobs καρφώνει από τον τάφο τα στελέχη της Apple

steve-jobs1
Επανερχόμενοι στην υπόθεση της καταδίκης της Apple για παράνομη χειραγώγηση της αγοράς των ηλεκτορνικών βιβλίων, έχει ενδιαφέρον μια ζουμερή λεπτομέρεια που ήρθε στο φως κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης.

Όπως φαίνεται, τη συνεννόηση της Apple με τους μεγαλοεκδότες για να ρίξουν την Amazon, είχε περιγράψει πολύ καλά ο ίδιος ο Steve Jobs στη βιογραφία του – δεν την έχω διαβάσει, νομίζω στα ελληνικά έχει μεταφραστεί από τον Ψυχογιό.

Τεσπα, στο θέμα μας: ο μακαρίτης ο Steve λοιπόν, φαίνεται ότι είπε ξεκάθαρα ότι η κίνηση που έκανε (ήταν ακόμη στο τιμόνι της Apple όταν σχεδίαζε αυτή τη συμφωνία) ήταν ένας ωμός εκβιασμός στην Amazon. Το σχέδιο ήταν να δώσει στους μεγαλοεκδότες ακριβώς ότι ήθελαν, να πωλούν τα βιβλία τους όσο ήθελαν μέσα από το iBooks και μετά να πάνε στην Amazon και να της πουν “αν δεν ικανοποιήσεις τις απαιτήσεις μας, αποσύρουμε όλα μας τα βιβλία και πάμε στην Apple”.

Βλέπετε οι εκδότες λύσσαξαν όταν η Amazon άρχισε να ρίχνει τις τιμές στα e-books και έβλεπαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να πωλούν τα αντίστοιχα βιβλία στην έντυπη μορφή τους όσο ήθελαν, η διαφορά τιμής σε σχέση με την ηλεκτρονική έκδοση ήταν πια τεράστια. Αυτό παρατήρησε ο Jobs με τους συνεργάτες του και μπήκε στη μέση να πάρει τους εκδότες με το μέρος του, πουλώντας τους ουσιαστικά προστασία. Προστασία απέναντι στην “κακιά Amazon” και ζητώντας φυσικά και το 30% του κομίσιον του, που παίρνει η Apple από κάθε συναλλαγή στο store της.

Τα λεγόμενα του Jobs από τη βιογραφία του χρησιμοποίησε εκτενώς η πολιτική αγωγή για να στηρίξει την κατηγορία της. Για δες λοιπόν που οι υπεύθυνοι της Apple βρήκαν το μπελά τους από το πρώην αφεντικό τους, που τους έκαψε από το… Υπερπέραν. Έχει ενδιαφέρον πάντως και το ύφος του Steve Jobs: περιγράφοντας την όλη του κίνηση, τη χαρακτήρισε στρατηγική μανούβρα “ακίντο”, μια μορφή ιαπωνικής πολεμικής τέχνης. Εγώ το λέω “μαφιόζικο χτύπημα”, δεν έχει σημασία, όλα είναι σημειολογικά παιχνίδια…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.