Καμπάνα στην Apple από αμερικανικό δικαστήριο

Ένοχη κρίθηκε η Apple για παραβίαση των νόμων περί θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων. Η καμπάνα που έφαγε θα επισύρει πρόστιμο δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων δολλαρίων – δεν έχει βγει σχετική απόφαση ακόμη. Και λέω ότι μπορεί να είναι και εκατοντάδες εκατομμύρια, γιατί η Apple φέρεται να είναι κεντρικός ενορχηστρωτής στην υπόθεση χειραγώγησης των τιμών των e-books με στόχο να πλήξει και να προκαλέσει οικονομικές ζημιές στην Amazon.

Όπως αποδείχθηκε, υψηλόβαθμα στελέχη της Apple έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ώστε να συμφωνηθεί “κάτω από το τραπέζι” η ρύθμιση των τιμών των ηλεκτρονικών βιβλίων σε συνεννόηση με 5 μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Κι όταν λέμε “μεγάλους” εννοούμε “τους μεγαλύτερους”, καθώς πρόκειται για τις Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster, Macmillan και Penguin, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και έχουν τζίρους πολλών εκατομμυρίων το χρόνο.

Εδώ η Apple πήγε να το παίξει μάγκας και έχασε: απέρριψε τις προτάσεις για συμβιβασμό, όπως έκαναν οι εκδότες και τώρα αντιμετωπίζει το φάσμα ενός πολύ μεγάλου προστίμου, αφού κρίθηκε ένοχη. Η υπόθεση θα πάει Εφετείο, αλλά θεωρείται δύσκολο να ανατραπεί η αρχική απόφαση, μιας και στη θέση του ενάγοντος είναι η ίδια η Αμερικανική Πολιτεία. Όπως λένε οι κύκλοι του δικαστικού ρεπορτάζ, επειδή η απόφαση εκδόθηκε από τοπικό δικαστήριο του Μανχάταν κι όχι από μια ανώτερη δικαστική αρχή – όπως ένας Άρειος Πάγος στα δικά μας μέτρα, η απόφαση δεν μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον.

Αυτό όμως δεν είναι και απολύτως βέβαιο. Ειδικά όταν η απόφαση αποτελεί γεγονός και δίνει σε πολλούς – κυρίως εκπροσώπους οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών, να σχολιάσουν ότι τέτοιες αποφάσεις αποτελούν ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα προς άλλες μεγάλες ετιαρείες του χώρου της τεχνολογίας, ώστε να μην υπερβούν τα εσκαμμένα και να μη θελήσουν να καπελώσουν την αγορά, χρησιμοποιώντας συνωμοτικά και βρώμικά παιχνίδια για να βγάλουν τον ανταγωνισμό από τη μέση, ζημιώνοντας παράλληλα τους καταναλωτές.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.