Ακόμη πιο άσχημες συνθήκες εργασίας στη νέα συνεργάτη της Apple, Pegatron

Πριν από 2 μήνες η Apple αποφάσισε να προσθέσει την εταιρεία Pegatron στη λίστα των συμβεβλημένων κατασκευαστών hardware που θα έφτιαχναν τα προϊόντα της. Όπως είχε επισημάνει ο φίλτατος Ducklord, ένας από τους λόγους που υποτίθεται ότι μειωνόταν ο ρόλος του παλιότερου συνεργάτη της Apple, Foxconn, ήταν τα σοβαρά εργασιακά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με τραγικό αποκορύφωμα μια σειρά αυτοκτονιών με θύματα 14 εργάτες το 2010. Φαίνεται όμως πως και στην Pegatron, οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ιδανικές.

Όπως επισημαίνει μάλιστα μια κινεζική οργάνωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι συνθήκες χαρακτηρίζονται χειρότερες – αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργοστάσια της Foxconn είχαν παραλληλιστεί με στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως αναφέρεται, στην Pegatron, δουλεύουν μέχρι και 68 ώρες την εβδομάδα, κάτω από συνθήκες ανεπαρκών μέτρωνα ασφαλείας και υγιεινής, ενώ συχνά επιστρατεύεται ψυχολογική βία, εκφοβισμός και κατακράτηση μισθού και ταυτοτήτων, προκειμένου να μην μπορεί ένας εργάστης να πάει για να δουλέψει σε άλλη εταιρεία.

Η Apple ισχυρίζεται ότι έχει διενεργήσει 15 ελέγχους, κατά τους οποίους δεν έχει εντοπίσει παραβιάσεις της νομοθεσίας, ούτε παρατυπίες, αλλά χαρακτηρίζει τις αναφορές για άσκηση ψυχολογικής βίας ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο πρέπει να διετευνηθεί περαιτέρω.

Η Apple φυσικά δεν είναι η μοναδική εταιρεία που κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κίνα, οι περισσότεροι ανταγωνιστές της κάνουν το ίδιο. Ωστόσο η περίπτωση της Apple, η εικόνα της φιλικής και ανθρώπινης εταιρείας που οικοδομεί μέσα από τις προωθητικές της καμπάνιες, έρχεται σε χαρακτηριστική αντίθεση με τη στυγνή πραγματικότητα ενός απάνθρωπου συστήματος που προτάσσει τα κέρδη, τοποθετώντας τα υψηλότερα από την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.