Precinct: Το Police Quest επιστρέφει. Σχεδόν.

Ένα ακόμη κλασσικό παιχνίδι προσπαθεί να ξαναγεννηθεί μέσω του Kickstarter. ¨Η, μάλλον… Στο περίπου, αφού το Precinct υπόσχεται πως θα είναι το νέο Police Quest, αλλά-όχι-ακριβώς.

Police_Quest_005

Η σειρά των Police Quest γνώρισε μεγάλη επιτυχία την εποχή που η Sierra μεσουρανούσε στο χώρο των adventures. Το πρωτότυπο με αυτά ήταν πως, εν μέσω πλήθους παιχνιδιών με θέματα επιστημονικής-και-μη φαντασίας, αυτό ασχολούταν με την… πεζή καθημερινότητα των αστυνομικών. Ήταν σαν ανάμεσα στο καθημερινό πρόγραμμα ενός τηλεοπτικού σταθμού, γεμάτου με σειρές και περιπέτειες στο ύφος των X-Files, Fringe, Walking Dead, Game of Thrones, να… τρύπωνε ένα επεισόδιο του CSI – ή, μάλλον, του… κλασσικού Law & Order.

Police_Quest_001

Μπορεί με την πάροδο του χρόνου τα adventures να πέρασαν στο παρασκήνιο, μα το Precinct, ένας νέος τίτλος που έκανε την εμφάνιση του στο Kickstarter, υπόσχεται πως θα πάρει τη σκυτάλη από τα Police Quest, παρουσιάζοντας μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή ενός παραπλήσιου παιχνιδιού, που… Θα μπορούσε και να λέγεται Police Quest 17. Αλλά δεν.

Precinct_001

Το δεν, διότι τα δικαιώματα για τη σειρά τα έχει πια η Activision, και έτσι η αλλαγή ονόματος ήταν υποχρεωτική. Το ίδιο και με τα όποια σενάρια και χαρακτήρες. Και επειδή η δράση των Police Quest θα μπορούσε, πια, να χαρακτηριστεί κομματάκι απαρχαιωμένη, θα είναι και αυτή διαφορετική. Και, προφανώς, όλη η ομάδα ανάπτυξης του τίτλου, αφού η παλιά ομάδα της Sierra έχει διαλυθεί εδώ και χρόνια, και ο καθένας έχει ακολουθήσει το δρόμο του. Και… και… και…

Και, τελικά, το Precinct καταλήγει όχι μόνο να μην έχει και μεγάλη σχέση με τα κλασσικά Police Quest, πέρα από το θέμα του και τον… ισχυρισμό του πως είναι εγγονάκι τους, μα επιπλέον δείχνει πως αντιγράφει τα πλέον κούκου στοιχεία από εκείνα, κάνοντας σε να αναρωτιέσαι τι διάολο σκέφτονται οι δημιουργοί του. Σε μια εποχή που τα παιχνίδια προσπαθούν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον παίκτη, που τίτλοι σαν τα Witcher 3, Assassin’s Creed 4, Watch Dogs κ.λπ., αλλά και το επερχόμενο Ggrand Theft Auto V, προσπαθούν να αναπλάσουν έναν ολόκληρο κόσμο στις οθόνες μας, μέχρι την παραμικρή του λεπτομέρεια, αφήνοντας τον χρήστη να κάνει σχεδόν οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί, το Precinct αντιστοιχεί κινήσεις του παίκτη σε… επιλογές μενού και αυτοπαρουσιάζεται με τρόπο που θυμίζει μέτριο επεισόδιο κακής τηλεοπτικής αστυνομικής σειράς.

Precinct_005

Ως θετικό του παρουσιάζει το ότι συνδέεται με το ονοματάκι του Jim Walls, του δημιουργού της κλασσικής σειράς Police Quest. Η αλήθεια, όμως, είναι πως ο κ. Walls μάλλον τα πήγαινε καλύτερα με τα σενάρια και τις αστυνομικές διαδικασίες, παρά με τη σχεδίαση παιχνιδιών: στο παρελθόν τα Police Quest αντέγραφαν σχεδόν αυτούσια τη λογική και τη μηχανική των αδελφών σειρών της Sierra, King’s Quest, Space Quest και Hero’s Quest. Σήμερα, το Precinct δείχνει να… μην γνωρίζει τι να πρωτοαντιγράψει, καταλήγοντας σε μια περίεργη, παλιομοδίτικη και κουρασμένη και-καλά-αντβεντσουράδικη λογική, που έχει ήδη… εξολοθρευτεί από τη σειρά παιχνιδιών με βάση τη σειρά CSI.

Precinct_003

Από την άλλη, βέβαια, όσοι νοσταλγούν την κλασσική σειρά, και… νιώθουν την έλλειψη απλών αστυνομικών ιστοριών από το χώρο του gaming – όπου τελευταίες μεγάλες προτάσεις του είδους ήταν τα Heavy Rain και L.A. Noire, μάλλον θα σπεύσουν να το ενισχύσουν. Τι ζητά; Πεντακόσιες χιλιάδες δολαριάκια. Δεν είναι και πολλά για παιχνίδι του είδους. Είναι;!;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.