Πρώτο το PlayStation 4 στις προτιμήσεις των indies

Σε δημοσκόπηση για την GDC Europe οι ερωτηθέντες δημιουργοί παιχνιδιών τοποθέτησαν πρώτο το PlayStation 4 στις προτιμήσεις τους. Άσχημα τα μαντάτα για το Xbox One αφού… δεν είναι καν τρίτο!

PlayStation Building

Η ανοιχτή λογική του PlayStation 4 και η σχεδίαση του με στόχο την ευκολία δημιουργίας τίτλων για αυτό από πλευράς Sony φαίνεται πως μίλησε στους δημιουργούς παιχνιδιών, που το τοποθέτησαν ως πρώτη επιλογή ανάμεσα στις υπόλοιπες κονσόλες όσον αφορά στη δημιουργία τίτλων τους.

Δεύτερο, όλως περιέργως, έρχεται το… άφαντο Steam Box, η κονσόλα με βάση τα PCs και επίκεντρο την υπηρεσία Steam, που αναπτύσσει η Valve – μα από την οποία έχουμε δει μόνο την πρωτότυπη εκδοχή του Piston, μιας πολύ πρώιμης πρότασης για το πώς ίσως μοιάζει, τελικά, ως hardware η κονσόλα της… μαμάς των Half-Life.

Και τρίτο έρχεται το Xbox One. Σωστά; Όχι! Τρίτη, και εδώ είναι άλλη μια έκπληξη, η… OUYA (!), η βασισμένη στο Android και εντελώς ανοιχτή κονσόλα που γεννήθηκε μέσα από το Kickstarter! Και μετά από αυτήν, το Xbox One, με αρκετά χαμηλότερα ποσοστά, λίγο μπροστά από, αλλά πάρα πολύ κοντά στα PS Vita, Wii U και 3DS.

The Witness - PS4 - Wallpaper 001

Συγκεκριμένα, το 39% των ερωτηθέντων δήλωσαν ενδιαφέρον για το PlayStation 4, το 37% για το Steam Box και το 32% για την OUYA, με το Xbox One να παίζει μόλις στο 20%.

Από όσους δημιουργούν ήδη τίτλους για κάποιες πλατφόρμες επόμενης γενιάς, το 13% ετοιμάζει κάτι για το PlayStation 4 ενώ μόλις το 9% για το Xbox One. Αντίστοιχα, το 23% σκοπεύει να δημιουργήσει κάτι, στο μέλλον, για το PlayStation 4, αλλά μόλις το 14% σκέφτεται ως πιθανή πλατφόρμα για ένα μελλοντικό project του το Xbox One.

Όσο για τη Nintendo; Cry them Charalambus, με ένα… τραγικό 5% να ετοιμάζει κάτι για το Wii U και μόλις ένα 1,5% να ψήνει τίτλους για το 3DS.

Μεγάλοι νικητές, ω, τι έκπληξη, τα… smartphones και tablets, με 53% και 61% αντίστοιχα να ετοιμάζουν τίτλους για αυτά, ενώ αρκετά υψηλό ήταν και το ενδιαφέρον για παιχνίδια στους browsers.

Τονίζουμε πως η Games Developer Conference είναι περισσότερο στέκι για indies και μικρούς δημιουργούς, και όχι τα μεγαθήρια του χώρου, οπότε μάλλον τα παραπάνω δεν αφορούν και γνωστά… ονοματάκια όπως αυτά των Ubisoft, Electronic Arts κ.λπ.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.