Βρέθηκε τρόπος hacking των… καρτών SIM!;!

Γερμανός ερευνητής εντόπισε κενά ασφαλείας όχι σε συσκευές ή λογισμικό, μα στις ίδιες τις κάρτες SIM που χρησιμοποιούμε σε smartphones και tablets για πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

sim cards 002

Σύμφωνα με τον ίδιο το πρόβλημα δεν αφορά όλες τις κάρτες SIM. Αν, όμως, ένα κινητό έχει μια… ας την πούμε “ευαίσθητη” κάρτα SIM, ο Karsten Nohl, ιδρυτής της Security Research Labs στο Βερολίνο, μπορεί να την τηλεχειριστεί και ακόμη και να την αντιγράψει.

Και ενώ κάποιες κάρτες SIM μπορεί να παρουσιάζονται λίγο πιο ασφαλείς, και σε εκείνες συχνά υπάρχουν τρόποι παράκαμψης: μπορεί στέλνοντας ένα binary SMS σε ορισμένα κινητά να συλλέξει δεδομένα που, στη συνέχεια, θα τον βοηθήσουν να σπάσει την κρυπτογράφηση των καρτών SIM τους ώστε να διαβάσει τα δεδομένα που έχουν αποθηκευτεί σε αυτές.

Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τα “πώς” της υπόθεσης, και σκοπεύει να το καθυστερήσει μέχρι τη φετινή συνάντηση hackers Black Hat, στις 30 Ιουλίου, στο Las Vegas. Έχει, δε, ενημερώσει τη GSM Association ώστε να προλάβει να προβεί σε κινήσεις επιδιόρθωσης του προβλήματος μέχρι τότε.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.