Κατέβασε, τύπωσε, πυροβόλησε!

Εδώ κι ένα χρόνο περίπου ακολουθεί κανείς την πορεία του Wiki Weapon και της Defence Distributed του (χαρισματικού θα χαρακτήριζα) Cody Wilson. Ο τύπος, που είναι ένας 25χρονος φοιτητής Νομικής με ενδιαφέρουσες απόψεις και θέσεις για την ελευθερία του Πολίτη και των πολιτικών συστημάτν μέσα στα οποία ζούμε, έχει φτιάξει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, μέσα από την οποία προωθεί τα μηχανολογικά σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου πλήρους εκτυπούμενο πιστολιού, του Liberator. Ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του, σίγουρα δεν μπορεί να πει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει τη θέση του με σοβαρά επιχειρήματα και όχι με χυδαιότητα, αφορισμούς και μεσαιωνικό δογματισμό όπως οι περισσότεροι σκατοκέφαλοι πολιτικοί μας. Ίσως πάλι να είναι η χαρακτηριστική κλινική περίπτωση του ψυχοπαθούς μανιακού…

ap_cody_wilson_plastic_gun_ll_130607_wg

Χρησιμοποιώντας έναν 3D printer αξίας μερικών χιλιάδων και κατεβάζοντας τα CAD αρχεία με τα σχέδια του όπλου (δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα), θεωρητικά μπορεί πλέον ο καθένας να τυπώσει το δικό του όπλο. Παράλληλα μαθαίνουμε ότι αυτές τις μέρες, ένας τύπος που ελέγχεται αν είναι από τον Καναδά ή τις ΗΠΑ, τύπωσε την πρώτη 3d-printed καραμπίνα. Στο βιντεάκι που ανέβασε στο YouTube, η πρώτη δοκιμή του όπλου κατέληξε σε ρήξη της κάνης, αλλά, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι ζήτημα απλώς χρόνου μέχρι να τελιοποιηθούν τα σχέδια και τα εκτυπούμενα πλαστικά όπλα να είναι απολύτως ασφαλή για τον κάτοχό τους.

Η είδηση εδώ πέρα, στην Ελλαδο-μπανανία, έχει περάσει, μάλλον, στα ψιλά, αλλά ίσως να έχει περάσει από το μυαλό πολλών ότι θα έρθει κι εδώ μια μέρα που θα μπορεί κανείς να κατεβάζει τα σχέδια για το όπλο της αρεσκείας του, όπως κατεβάζει σήμερα πειρατικά προγράμματα, και να το τυπώνει. Ακόμη κι αν είναι ακριβό για έναν μεμονωμένο πολίτη, πάμε στοίχημα ότι θα έρθει η μέρα που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν πλαστικά όπλα στη ζούλα, αλλά και στα φανερά; Δεν αποκλείεται καθόλου, πολιτικές ομάδες που χρησιμοποιούν “ένοπλα” επιχειρήματα, όπως τα παλικάρια της Χρυσής Αυγής, θα αρχίσουν όχι μόνο να οπλοφορούν οι ίδιοι – αυτό το κάνουν ήδη -, αλλά και να μοιράζουν όπλα στους Συνέλληνες για να αντισταθούν στους λαθρομετανάστες και τους κακοποιούς;

Φανταστείτε μια ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, το έτος 2020: “αύριο, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής θα μοιράσουν όπλα στους δοκιμαζόμενους συμπατριώτες μας στον Άγιο Παντελεήμονα”. Το γελάτε; Μην το γελάτε καθόλου, η μέρα μπορεί να έρθει και πιο νωρίς απ’ ότι νομίζουμε. Και φυσικά, αυτό το σενάριο δεν ισχύει μόνο για ακροδεξιούς, αλλά και ακροαριστερούς θερμοκέφαλους που ασπάζονται το δόγμα της “ένοπλης λαϊκής πάλης” μέσα στις πόλεις. Η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά τραυματισμένη πλέον και ο ανυπεράσιπιστος πολίτης βλέπει την οπλοφορία ως το τελευταίο οχυρό προστασίας του.

Μου φαίνεται ότι, αν μέχρι σήμερα εντυπωσιαζόμασταν με τον τρόπο που αλλάζει ο κόσμος που ζούμε εξαιτίας της διάδοσης της πληροφορίας, η προοπτική της κατασκευής των δικών μας προσωπικών αντικειμένων – και μεταξύ αυτών και όπλων -, μετά βίας χαρακτηρίζεται ακόμη και από επίθετα όπως “συγκλονιστική” ή “κοσμοϊστορική”. Το να διαθέτεις, όπως έκανε ο Wilson, το αρχείο με τα σχέδια του όπλου στο Web, δεν είναι κάτι απλό. Είναι ίσως η πιο ουσιαστική πολιτική πράξη που επισκιάζει άνετα αυτό το κακόγουστο θέατρο που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ ως “πολιτική”. Εδώ δε μιλάμε για τραγουδάκια MP3, αλλά για αληθινά αντικείμενα, εν προκειμένω, όπλα. Αν τα δίκτυα p2p διέλυσαν δισκογραφικές εταιρείες, τα ίδια δίκτυα μπορεί να διαλύσουν και να αναμορφώσουν ολόκληρες κοινωνίες.

Εδώ και ένα χρόνο, οι Αμερικανικές Αρχές προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμάζευτα, να κλείσουν τα sites, να απαγορεύσουν τη διακίνηση των αρχείων. Για να νομιμοποιήσει το Υπουργείο Άμυνας την απόφαση για κλείσιμο του site του Wilson, χρησιμοποιήσε μια, ελεγχόμενης νομιμότητας, εντολή παύσης βασισμένη στη νομοθεσία περί κατασκευής και διακίνησης όπλων. Φυσικά, ο Wilson δεν κατασκευάζει ούτε διανέμει όπλα, ως νομικός ήξερε πολύ καλά πως να κινηθεί. Τα αρχεία όμως είναι πλέον στο Web, με χιλιάδες αντίτυπα σε mirror servers και δίσκους σε PCs χιλιάδων απλών χρηστών ανά τον πλανήτη…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • ducklord

  “Information wants to be free!” κραύγασε ο φανατικός λινουξάς, πριν του περάσει η πλαστική σφαίρα από τον (πρώην) εγκέφαλο.

  Και εδώ είναι το δίλημα: δεν είναι “όπλα”, είναι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το “πώς είναι τα όπλα και πώς λειτουργούν”. Όπως ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο ενός σπιτιού δεν είναι ΣΠΙΤΙ αλλά ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για το “πώς θα είναι το σπίτι”.

  Άρα, πώς διάολο το αντιμετωπίζεις; Φιμώνεις την πληροφορία; Μα, αυτό είναι φασισμός! Απαγορεύεις την εκτύπωση όπλων από οικιακούς χρήστες; Από που και ως που έχεις το δικαίωμα να πεις τι θα κάνει ο άλλος ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ; Το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να προσπαθήσεις να ελέγξεις όποιον έχει τυπώσει όπλα ΑΦΟΥ τα βγάλει από το σπίτι του, έχοντας κακούς σκοπούς. Άρα, χρειάζεσαι… πόσο, έναν αστυνομικό-ελεγκτή για κάθε πολίτη;!;

  Ειλικρινά, η δυνατότητα εκτύπωσης πλαστικών όπλων είναι ένα από τα λίγα προβλήματα που έχω δει που ΔΕΝ μπορεί να αντιμετωπιστεί δίχως βασική αναδιάρθρωση της νομοθεσίας της κάθε χώρας – και μιλάμε για αναδιάρθρωση που θα στερήσει δικαιώματα και θα περιορίσει ελευθερίες. Με αυτά υπάρχουν μόνο δυο επιλγογές: ή πιο “φασιστκό” καθεστώς, που θα σου υπαγορεύει τι μπορείς και τι όχι να κάνεις στην προσωπική ζωή σου (“όχι ΔΕΝ μπορείς να τυπώσεις 3D όπλα – και, με την ευκαιρία, και τη φάτσα του Σιγάλα από τον κανονικό εκτυπωτή σου – γιατί ΕΤΣΙ”), είτε μια πιο αναρχική κοινωνία όπου ΟΛΟΙ θα πρέπει να οπλοφορούν και… να κυκλοφορούν δυο-δυο, για να προσέχει ο ένας τα νώτα του άλλου!

  Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο… :-D

 • galacticusX

  Δεν μπορώ να προβλέψω ούτε κατά διάνοια το μέλλον που έρχεται, αλλά είναι ενδιαφέρον να δει κανείς μερικά παράδοξα που θα δημιουργηθούν: σήμερα, οι πιο συντηρητικοί και αντιδραστικοί είναι και εκείνοι που είναι υπέρ της οπλοφορίας. Παράλληλα όμως είναι και εκείνοι που είναι υπέρ της στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας και της απεμπόλησης των ελευθεριών μας χάρη της “εθνικής ασφάλειας”. Στην Αμερική, για παράδειγμα, θα γίνει της καριόλας όταν συγκρουστεί το λόμπι των οπλοβιομηχανιών – που ιδεολογικά είναι πιο κοντά στους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, με τη βάση των ψηφοφόρων που είναι υπέρ της οπλοφορίας π.χ. σε Τέξας και Αλάσκα που είναι και οι πιο… trigger-happy. Αυτοί ακριβώς τώρα, οι πιο τρελαμένοι που ψωνίζουν όπλα όπως εμείς αγοράζουμε φρυγανιές από το σούπερ μάρκετ, ξαφνικά θα είναι οι πρώτοι που θα ταχθούν υπέρ της ελεύθερης διακίνησης schematics μέσω p2p και της ελεύθερης κατασκευής 3D-printed όπλων, στην πράξη δηλαδή θα ταχθούν με τη ριζοσπαστική και αναρχική ιδεολογία (που πάντα έχει συνάφεια με αριστερά πολιτικά ρεύματα) την οποία αντιμάχονταν λίγο νωρίτερα. Με άλλα λόγια ψηφοφόροι του Μπους και της Σάρα Πέιλιν, θεοφοβούμενοι Χριστιανοί, πιστοί στη Μητέρα Πατρίδα, αλλά ταυτόχρονα και ακολουθούντες τα παραδείγματα των “εχθρών της πατρίδας”, Σνόουντεν, Ασάνζ και άλλων. Ήδη κι εδώ πολλοί που χύνουν, όχι στη θέα των μαστών της Πάμελα Άντερσον, αλλά ενός Καλάζνικοφ, είναι ενθουσιασμένοι με την ιδέα των 3D-printed όπλων και προτείνουν μάλιστα το κράτος να τα παράγει και να τα εξάγει. Ε, ρε γλέντια!

 • ducklord

  Δεν νομίζω πως θα γίνει όπως ακριβώς το περιγράφεις, διότι ξεχνάς τον παράγοντα… “πατριωτισμός”! Πως το εννοώ;

  Ο Snowden είπε αποδεδειγμένα την αλήθεια – με έγγραφα και “πλάτες” από εταιρείες και τρίτους που επιβεβαίωσαν ό,τι έλεγε (ανάμεσα τους, και ο ίδιος ο Ομπάμας), μα ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ χαρακτηρίστηκε ως… ψεύτης και προδότης! Γιατί; Διότι η κίνηση του ήταν “αντιαμερικάνικη”.

  Ομοίως, η εκτύπωση όπλων θα χαρακτηριστεί από τους εκεί συντηρητικούς ως εξίσσου “αντιαμερικάνικη”. Πρώτα θα γίνουν αναφορές στο πώς κακοί Κινέζοι κλέβουν τα ορίτζιναλ σχέδια της Smith & Weson ή πως-διάολο-τη-λένε και τα αναρτούν σε P2P δίκτυα, στερώντας κέρδη από τους οριτζινάλε Αμερικάνους (όχι τους Ινδιάνους, τους επόμενους), και μετά θα αρχίσουν τα “έγκριτα” Δελτία Ειδήσεων να τονίζουν τα “ατυχήματα” που θα έχουν γίνει με αυτά και που προφανώς οφείλονται στην κακή σχεδίαση και κατασκευή τους, αντίθετα με τα Περήφανα Μεταλλικά Κανονιοβόλλα Της Μαμάς Αμέρικα που πωλούνται στα σουπαμάρκετ δίπλα από τις καρύδες και τα Faux Mont Blanc.

  Για το τι θα γίνει εδώ, όπως πάντα, απλά “της Πόπης”. Δεν προβλέπεται, δεν περιγράφεται, δεν έχω καν ιδέα, αλλά είμαι σίγουρος πως αυτός θα είναι ο τέλειος χαρακτηρισμός για την τότε κατάσταση.

  Και επειδή έχει παίξει και η ιδέα των “εκτυπωτάδικων 3D” ως καταστημάτων αντίστοιχων με τα σημερινά εκτυπωτάδικα (διότι δεν έχουμε όλοι… plotter στο σπίτι), φαντάσου τέτοιο κατάστημα με υπερ-κορυφαίο και αξιόπιστο εκτυπωτή του είδους να χρησιμοποιείται για μαζικές εκτυπώσεις όπλων από “παρέες”. Εξάλλου, και θα είναι πιο αξιόπιστα τα γκάνια, λόγω “επαγγελματικής εκτύπωσης”, και θα τους έρχονται οικονομικότερα λόγω “μαζικών παραγγελιών”.

  Έχουν να δουν τα ματάκια μας…

 • Κάτσε να κάνω κι εγώ τον γκρινιάρη, έχει πλάκα.
  Μα…ΔΙΑΦΑΝΟ κείμενο σε ασπρόμαυρη εικόνα, στοιχισμένο στο κέντρο;
  Δεν μπορώ να διαβάσω τί-πο-τις γιατί βλέπω ένα…. γκάνι, κι όχι τα γράμματα.
  Στα σχόλια δε, ακόμα καλύτερο το φαινόμενο.
  Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια….
  Το πολιτικοποιημένο του κειμένου (σ’ έναν ιστότοπο από…geeks για geeks) δεν θα το σχολιάσω -επίσης- καθότι την τελευταία φορά που επιχείρησα να κάνω κάτι τέτοιο (όχι εδώ…) μόνο σε “καλό” δεν βγήκε.
  Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια-Γκρίνια…

 • ducklord

  Για το πρώτο, συμφωνώ. Ούτε εμένα μου αρέσει, και δεν μπορώ να το διαβάσω εύκολα. Από την άλλη, αλλιώς βλέπει τα πράγματα ο καθένας από εμάς. Αν ο Λάμπρος, εσύ και ο Μπάμπης ο Σουγιάς μπορείτε να το διαβάσετε ξεκούραστα, ποιός είμαι εγώ να σας τα ψάλω; Να σου θυμίσω πως όποτε ψέλνω και εσένα για τέτοιες φάσεις, όσα σου λέω είναι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Όχι κανόνες. Όταν είναι κανόνες για το site, φροντίζω να το ξεκαθαρίσω.

  Για το δεύτερο, διαφωνώ: δεν είναι “πολιτικοποιημένο” με αφορμή την πολιτική, μα καταλήγει έτσι λόγω του ότι συζητούμε για μια τεχνολογία και τις αναπόφευκτες επιδράσεις της στην κοινωνία. Μια τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί και για κάτι που ήδη απασχολεί δυο διαφορετικές μερίδες πληθυσμού – ο διαχωρισμός ανάμεσα στις οποίες χαρακτηρίζεται και ως “πολιτικός” ενώ προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι. Τα όπλα είναι αντικείμενα. Εργαλεία. Ακόμη και… gadgets. Έχουν συγκεκριμένη χρήση. Δεν τα λες “ιδεολογία”, ούτε “πολιτική”, όπως δεν λες “ιδεολογία” και “πολιτική” το iPhone. Εμείς μιλάμε ΓΙΑ ΑΥΤΑ. Τώρα, αν, αντίστροφα, κάποιες “ιδεολογίες” και “πολιτικές” τα θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι τους, αναπόφευκτα μπαίνουν και αυτές στο στόχαστρο της συζήτησης μας.

  Για να στο θέσω διαφορετικά: δεν είναι σαν να συζητούμε για την πολιτική και την ιδεολογία του Linux, μα για το Linux ως Linux, επεκτείνοντας τη συζήτηση σε όσους το χρησιμοποιούν – “ιδεολόγους” και μη. Αντίστροφη πορεία. :-D